ua en ru

Демчишин запевнив, що Україна не купує у РФ вугілля, вкрадений з шахт Луганська

Демчишин запевнив, що Україна не купує у РФ вугілля, вкрадений з шахт Луганська Фото: Володимир Демчишин

Проблем з вивезенням вугілля власного видобутку немає

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин запевнить, що Україна не купує у РФ вугілля, вкрадене з шахт Луганська. Про це він повідомив в ході робочого візиту до м. Димитров Донецької обл., повідомляє місцеве видання "Остров".

"Марку "А" доводиться завозити. Ми завозимо на сьогодні десь 600 тис. тонн із зони АТО. Вже на деякі станції завозиться вугілля з Росії, воно надходить сьогодні. Йдуть кораблі з ПАР... Що стосується вугілля марки "Г", то з ним проблем немає. Ті станції, які можуть його спалювати працюють", - сказав Демчишин.

Він зазначив, що для того, щоб пройти зиму, потрібно підготувати склади і для цього є необхідний ресурс. Міністр уточнив, що з Росії іде вугілля з Кузбасу. Також Демчишин повідомив, що питання з вивезенням вугілля з шахт, які знаходяться на підконтрольній влади території, не виникає.

"У мене немає інформації про транзит (через Росію) вугілля з Луганської області. Луганське вугілля може йти напряму (в Україну). Я не бачу проблем... Міністерство щотижня звертається до директорів з приводу вивозу. Будь-яке вугілля, яке ви піднімете, вивезете, ми його вам оплатимо... З вивезенням, придбанням вугілля проблем немає. Знаємо, де ми його можемо палити, ми знаємо, як оплатити", - сказав він.

При цьому він уточнив, що можуть виникати окремі випадки, коли є вугілля з зольністю більше 60%, яке неможливо спалити або збагатити.

"Це, по суті, гірська маса. Кожен випадок треба розглядати конкретно", - резюмував Демчишин.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СММ ОБСЄ зафіксувала вивіз в РФ вугілля з ЛНР.