ua en ru

Демчишин ініціює звільнення голови правління "Укртранснафти", - джерело

Демчишин ініціює звільнення голови правління "Укртранснафти", - джерело

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин збирається ініціювати звільнення голови правління ПАТ "Укртранснафта" Олександра Лазорка за розтрати на зберігання технологічної нафти на потужностях групи "Приват". Про це повідомило джерело в енергетичному відомстві, передає "Дзеркало тижня".

"Міністру стало відомо, що у 2015 р. вартість за зберігання державної нафти була підвищена в 2 рази до 6,4 грн/т, на сьогодні "Укртранснафта" щодня платить близько 2,5 млн грн за зберігання", - повідомило джерело.

За його словами, міністр вважає це неприпустимим, у зв'язку з чим 13 березня анонсував Олександру Лазорку намір звільнити його з займаної посади. Це спровокувало скандал з боку лідерів групи "Приват".

"Палиця (Ігор Палиця, губернатор Одеської області - прим. Ред.) дзвонив міністрові кілька разів, була скайп-конференція з Ігорем Коломойським з Женеви", - повідомило джерело в міністерстві.

За його словами, в листопаді-грудні 2014 р. вартість зберігання становила 3,2 грн/т на день. 628,4 тис. тонн технологічної нафти зберігається в резервуарних парках "Укртранснафти" (232,644 тис. т), "Укртатнафти" (239,9 тис. т), НПК "Галичина" (46,7 тис. т) і "Нафтохімік Прикарпаття" (101,9 тис. т). Всі три НПЗ належать групі "Приват", вихідцем з якої є голова "Укртранснафти" Олександр Лазорко, який раніше працював на "Галичині" і "Нафтохіміку Прикарпаття". У свою чергу у Міненерговугілля вважають, що нафта необхідно перемістити в безпечні ділянки нафтопроводів "Укртранснафти", звідки вона раніше була викачана без належних підстав.

Нагадаємо, у Верховній Раді 3 березня був зареєстрований проект постанови про звільнення міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина.