ua en ru

Справа Савченко не підпадає під імунітет ПАРЄ, - Слідком РФ

Справа Савченко не підпадає під імунітет ПАРЄ, - Слідком РФ Надія Савченко

Українська льотчиця Надія Савченко, яку в Росії звинувачують у військових злочинах, не підпадає під дії імунітету Парламентською асамблеєю Ради Європи. Про це йдеться у відповіді Слідчого комітету Росії на клопотання адвоката Іллі Новікова.

У документі йдеться, що 15 ст. Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи і ст. 3 Протоколу до вищезазначеного документу передбачають наділення представників ПАРЄ імунітетом від арешту і судового переслідування під час сесія ПАРЄ, засідання комітетів і підкомітетів ПАРЄ, а також під час поїздки до місця засідання й назад. Однак функціональний імунітет від юрисдикції іноземних держав поширюється на діяння, вчинені представником ПАРЄ при виконанні своїх офіційних повноважень.

Повідомляється, що з матеріалів кримінальної справи випливає, що інкриміновані Савченко злочину , а також дії правоохоронних органів щодо її затримання і обрання запобіжного заходу мали місце до набуття Савченко статусу члена ПАРЄ.

Слідчий комітет РФ вважає, що, таким чином, підстав для застосування щодо Савченко положень про наділення її імунітетом від арешту і судового переслідування немає.

Нагадаємо, ПАРЄ на сесії 20-24 квітня обговорить ситуацію в Україні.