ua en ru

Членів ВРЮ і ВККСУ від адвокатури потрібно призначати на одному з'їзді, - експерт

Призначення членів Вищої ради юстиції (ВРЮ) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) від адвокатури слід було б проводити на одному з'їзді. Про це йдеться у статті голови ради адвокатів Харківської області Вікторії Гайворонської, що головує на III з'їзді адвокатів України, опублікованій в газеті "Юридична практика" у відповідь на критику деяких адвокатів процедури призначення з'їзду.

У статті наголошується, що якщо розуміти закон "Про забезпечення права на справедливий суд" буквально, то адвокатам довелося б проводити в 2015 р. два з'їзди: для призначення членів ВРЮ, а також окремо для призначення членів ВККСУ. Ця ситуація, за словами Гайворонської, виникла через різницю в 30 днів в даті набрання чинності норм закону, що стосуються призначення членів ВРЮ та призначення членів ВККСУ.

Планується, що друга частина III з'їзду адвокатів України відбудеться 24-25 квітня 2015 р., на якій буде розглянуто питання призначення членів ВРЮ і ВКССУ.

За словами автора статті, слідувати вимогам закону буквально - недоцільно. Гайворонська також нагадала, що в 2014 р. адвокати через внесення змін до українського законодавства вже двічі збиралися на позачерговий з'їзд: 24-25 квітня 2014 р. в Одесі - для призначення нових членів ВРЮ та 20-21 листопада 2014 р. в Мукачево для призначення члена Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів згідно з новим законом "Про прокуратуру" і нового призначення членів ВРЮ, оскільки рішення одеського з'їзду були скасовані судами.

Гайровонська зазначила, що у роботі III позачергового з'їзду адвокатів України було оголошено перерву до завершення касаційного оскарження рішень одеської з'їзду про призначення членів ВРЮ.

Голова ради адвокатів Харківської області висловила сумнів у тому, чи потягне адвокатура кілька з'їздів, адже серед всіх суб'єктів формування ВРЮ І ВККСУ тільки адвокатура проводить з'їзди на свої кошти - решта за гроші держбюджету. За словами автора, направляти своїх представників в органи влади почесна і важлива функція адвокатури, але проводити по кілька з'їздів в рік адвокатурі не те, що витратно - непосильно.

В цьому році адвокати прийняли рішення не скликати новий з'їзд у зв'язку з прийняттям закону "Про забезпечення права на справедливий суд". А розглянути питання призначення членів ВРЮ і ВККСУ на другій частині III позачергового з'їзду адвокатів з метою "розумного розпорядження коштами і часом адвокатського співтовариства" і дотримання "імперативних термінів", закладених в законі про забезпечення права на справедливий суд.

За словами Гайворонської, це рішення було прийнято ще й тому, що закон "Про забезпечення права на справедливий суд" не змінює ні принцип формування ВРЮ, ні обсяг прав, ні статус членів ВРЮ. "Процедура призначення членів ВРЮ зазнала ряд змін технічного характеру, завдяки чому стала більш демократичною, простою і чіткою", - пише адвокат, вказавши на те, що закон тепер дозволяє всім бажаючим бути призначеними на важливі державні посади і ВСЮ ВККСУ, і відповідає вимогам закону, подати документи на призначення.

Нагадаємо, що норми Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" щодо формування складу ВРЮ вступили в силу 27 лютого. 24 березня секретаріат ВСЮ закінчив прийом документів від кандидатів на призначення до складу Ради від з'їзду адвокатів України. Норми закону, що стосуються призначення членів ВККСУ набудуть чинності 28 березня 2015 р.