ua en ru

Бомба в російський літак А321 могла бути закладена кимось із персоналу аеропорту

Бомба в російський літак А321 могла бути закладена кимось із персоналу аеропорту Фото: літак А321

Вибуховий пристрій міг бути закладено під пасажирське сидіння біля вікна

Бомба, яка стала причиною катастрофи російського літака в Єгипті, могла бути закладена кимось із персоналу аеропорту Шарм-еш-Шейха. Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на експертів.

За словами експертів, це могли бути прибиральники салону або робітники, що доставляли їжу і багаж.

За даними видання, обстежуючи уламки літака, експерти Федеральної служби безпеки (ФСБ) РФ виявили частину фюзеляжу з пробоїною в обшивці діаметром приблизно метр на метр, краї якої були вигнуті назовні. Утворитися вона, згідно з висновками експертів, могла в результаті застосування вибухової речовини високої бризантності, виготовленого в заводських умовах. Такі речовини, наприклад, тротил або пластит, зазвичай використовуються у військових цілях.

Джерело "Комерсанта", близьке до слідства, повідомило, що вибух стався не в багажному відділенні літака, яке розміщується під пасажирським салоном, а, ймовірно, в самому салоні. Епіцентр вибуху нібито знаходився в кінці салону, де розташовуються хвостові шпангоути. За попередньою версією, бомба могла бути закладена під пасажирське сидіння біля вікна. Її спрацювання призвело до руйнування шпангоута і розгерметизації салону, яка мала характер вибухової.

Літак, від якого спочатку відірвалась хвостова частина, розвалився в повітрі, а люди, що знаходилися на його борту, загинули практично миттєво від різкого перепаду тиску.

Вибуховий пристрій, очевидно, мало на годинниковий механізм, хоча у випадку затримки з вильотом таймер міг спрацювати і в літаку без пасажирів ще на льотному полі. Якби бомба знаходилася, наприклад, у хвостовій, негерметичній частини літака, активувати її міг датчик, реєструючий перепади тиску, - при наборі висоти воно падає.

Нагадаємо, вчора, 17 листопада, ФСБ Росії офіційно визнала, що причиною катастрофи російського літака в Єгипті 31 жовтня став теракт.

Президент Росії Володимир Путін пообіцяв покарати винних у катастрофі російського літака.