ua en ru

Бойовик ДНР розповів про роль російських військових у боях на Донбасі

Бойовик ДНР розповів про роль російських військових у боях на Донбасі

Росіянин Дмитро Сапожніков, який, як він сам каже, в жовтні 2014 р. поїхав в зону конфлікту на Донбасі в якості добровольця і очолює "загін спецназу" самопроголошеної "Донецької народної республіки" вважає, що допомога російських військових генералів і полковників - стала вирішальною. Про це він розповів в інтерв'ю ВВС.

"На початку лютого ми приїхали туди (в Дебальцеве, - ред.), базувалися в Вуглегірську, на важкій техніці висувалися на свої позиції. Ми прокладали дорогу до Логвиново. Але нас взяли в кільце. Там було дуже багато українських військових. Але в підсумку ми прорвалися, взяли цю "шийку" в Логвиново, тому що протягом 3-5 днів приїхали на допомогу наші танки. Це російська армія, буряти. Завдяки їм, завдяки цій важкій техніці і взяли Дебальцеве", - розповів Сапожніков.

Сапожніков також стверджує, що танки і російські підрозділи заходили і з боку територій, підконтрольних "Луганської народної республіки". На його думку, не секрет, що на Донбасі багато російських частин.

"І завдяки російським підрозділам позиції вдається швидко брати. Близько Дебальцевого ми самі стояли і думали: ну от, будемо ще місяць тут в котлі їх тримати, мурижити. А в підсумку взяли протягом трьох днів", - зазначив він.

На уточнююче запитання ВВС про те, що була допомога російських військових під час таких операцій вирішальною, Сапожніков відповів: "Звичайно. Російські генерали, російські полковники. Вони все вирішували".

"Вони створюють плани спільно з нашими командирами (командирами бойовиків, - ред.). І координація відбувається у них досить просто. Вони разом все це придумують, разом створюють, а ми виконуємо", - підкреслив він.

Тим не менш, Сапожніков відмовився назвати імена представників російської армії, які керували операцією в Дебальцевому, так як це "викличе шум у Росії". Але він уточнив, що прямі вказівки від російських військових бойовики отримують тільки при масштабних операціях.

У відповідь на репліку про те, що Росія заперечує участь своїх військових у конфлікті в Донбасі, Шевців заявив: "Думаю, тут буде, як в історії з Кримом. Спочатку все заперечували, що російські військові брали участь у приєднанні Криму. А зараз, я дивлюся, вже немає. Ось вийшов документальний фільм ("Крим. Шлях на Батьківщину", - ред.). Те ж саме буде і тут, я думаю".

За його словами, під час операції в Дебальцевому були взяті в полон близько 300 іноземних військових.

"Американці, європейці. Більшість з них снайпери. Інструкторів дуже багато. У нас інструктори в основному російські військові, а у них (українських військових, - ред.) західні", - заявив співрозмовник ВВС, додавши, що особисто з полоненими не спілкувався.

Нагадаємо, Євросоюз в черговий раз засудив військову агресію проти України.