ua en ru

У Берліні проходить кінофестиваль на підтримку Олега Сенцова

У Берліні проходить кінофестиваль на підтримку Олега Сенцова Фото: Олег Сенцов

У програму включені сучасні і класичні, документальні та художні фільми

У Берліні 29 червня почалися Дні українського кіно. Проходить кінофестиваль на знак солідарності з кримським режисером Олегом Сенцовим, який виступає проти анексії Криму Росією, передає DW.

Кінофестиваль організований з ініціативи відомого українського продюсера Анни Качко.

"Думаю, становище Олега Сенцова надзвичайно складне. Судовий процес по його справі постійно відкладається. Тепер він призначений на 11 липня. Цікаво, що це субота. Не знаю, наскільки це нормально в Росії - проводити суд в один з вихідних днів. В будь-якому разі, після неодноразового перенесення слухань, гарантії того, що вони на цей раз будуть проведені, нема. Особисто я дуже скептично дивлюсь на все це", - сказала директор Європейської кіноакадемії Маріон Дерінг.

За її словами, ситуація, що склалася з Олегом Сенцовим, в умовах демократії немислима.

"Сенцов відкрито говорив, що виступає за свободу і суверенітет України. І, як бачимо, для російських органів влади цього виявилося достатньо, щоб забрати у нього свободу. У демократичній країні таке - нонсенс", - підкреслює Маріон Дерінг.

За її словами, такий кінофестиваль зараз, незадовго до суду над Олегом Сенцовим, дуже на часі.

"Наша задача - ще раз привернути увагу громадськості до долі українського кінорежисера. А російські органи влади саме на те і розраховують, щоб цю історію люди поступово забули, або у всякому разі втратили бажання виступати на підтримку Сенцова. Тому суд у його справі періодично відкладається", - вважає Дерінг.

Зазначається, що серед гостей форуму - відомі громадські та політичні діячі та кінематографісти. Серед них такі відомі німецькі кінематографісти як Вім Вендерс, Іріс Бербен, да також директор міжнародного берлінського кінофестивалю "Берлінале" Дітер Косслик.

У програму Днів українського кіно включені сучасні і класичні, документальні та художні фільми.

Варто відзначити, Олег Сенцов після участі в акціях протесту проти незаконного референдуму в Криму був заарештований і вивезений на територію Росії. Сенцов утримується в московському слідчому ізоляторі, його звинувачують у підготовці терактів у Криму. З вимогою звільнити українського режисера до російської влади зверталися кінематографісти і правозахисники багатьох країн світу.

Нагадаємо, адвокат Сенцова повідомляв, що з його підзахисного вибивали зізнання.