ua en ru

Bellingcat підтвердила версію про причетність російського "Бука" до катастрофи MH17

Bellingcat підтвердила версію про причетність російського "Бука" до катастрофи MH17 Фото: катастрофа MH17 на Донбасі (flickr.com/osce_smmu)

Bellingcat опублікувала узагальнений звіт по трагедії з літаком MH17

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat підтвердила версію про причетність російського зенітно-ракетного комплексу "Бук" до катастрофи MH17 на Донбасі влітку 2014 року. Про це йдеться в публікації Bellingcat, присвяченій третій річниці катастрофи.

Зокрема, Bellingcat підтверджує причетність російського "Бука" під номером 332, який належав 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил РФ, до катастрофи лайнера "Малайзійських авіаліній".

Крім того, експерти розкритикували версію РФ про те, що літак збили з сіл району Зарощенське і Велика Шишовка, який в той момент перебували під контролем України. Ці дані не підтверджуються ні свідками, ні інформацією з відкритих джерел, ні технічної оцінкою Ради безпеки Нідерландів.

"Жодних правдоподібних свідчень перебування українських "Буків" в районі катастрофи надано не було", - йдеться в документі.

Таким чином, Bellingcat вважає найбільш імовірною узагальнену версію подій, яка передбачає, що 23-25 червня 2014 року 53-я зенітно-ракетна бригада перевезла техніку на позиції поблизу українського кордону, у тому числі установку "Бук" з номером 332.

Вранці 17 липня "Бук" виїхав з Донецька на трейлері в бік Сніжного, після чого на південь від міста випустив ракету по літаку. Вранці 18 липня установку без однієї ракети помітили на відео, знятому на схід від окупованого Луганська.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РФ закрила повітряний простір за добу до трагедії з МН17.