ua en ru

Білорусь запропонувала допомогу в реабілітації зони відчуження ЧАЕС

Білорусь запропонувала допомогу в реабілітації зони відчуження ЧАЕС Фото: зона відчуження

Україна може залучити білоруських фахівців

Республіка Білорусь запропонувала Україні свою допомогу у процесі реабілітації зони відчуження Чорнобильської АЕС. Про це сьогодні на брифінгу в Києві заявила заступник глави Державної інспекції ядерного регулювання Тетяна Кілочицька, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми отримали нову пропозицію з боку нашого сусіда - Республіки Білорусь. Чималий жвавий інтерес, чомусь, у білорусів викликало питання переглянутої кордону 30 км зони відчуження. Більше того, білоруси дуже активно пропонували свою допомогу. Вони говорили: "У вас уже 30 років минуло. Що ви там собі думаєте? Як ви будете ділити ці зони?". Відповідати ми ще не були готові, тому що у нас відсутні концепції розвитку 30 км зони, наше бачення, але вони сказали, що для нас (для України, - ред.) це дуже важливе завдання. Вони це завдання вирішили раніше, вони мають практичний досвід з реабілітації територій, повернення в народне господарство, організації спецзаповедніка, і, скажімо так, наполягали, що це питання для України є також важливим. Тому на наступний трирічний період нам записали таку пропозицію, щоб ми приділили цьому питанню особливу увагу, з можливим залученням фахівців з боку Республіки Білорусь", - заявила Кілочицька.

За її словами, зараз це питання якраз почав розглядатися, в т.ч. з боку Мінекології. "Якісь загальні основи, як переглянути, як встановити території з обмеженим доступом, вони щось є в законодавстві, але порядку я, принаймні, не бачила. Але всі ми вже зрозуміли, що з цим нам доведеться працювати", - додала заступник глави Держатомрегулювання.

Нагадаємо, напередодні Президент України Петро Порошенко звільнив від оподаткування міжнародну техдопомогу на ЧАЕС, підписавши закон №364-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей виконання проектів міжнародної технічної допомоги на Чорнобильській АЕС".