ua en ru

Білорусь почала демаркацію кордону з Україною в Брестському районі

Білорусь почала демаркацію кордону з Україною в Брестському районі Фото: прикордонний стовп Україна-Білорусь

Демаркація українсько-білоруського кордону на всій його протяжності займе не менше 7 років

Білорусь почала демаркацію кордону з Україною в Брестському районі. Точка стику Білорусі, України і Польщі розташована неподалік від агромістечка Томашівка у місці злиття річки Західний Буг та меліоративного каналу Мостицького, передає БЕЛТА.

Повідомляється, що в цьому місці буде встановлено прикордонний стовп Білорусі під найменуванням "Буг". Він буде виконаний з граніту, мати червоний колір і висоту 2,5 м. Точно такі ж прикордонні стовпи з державною символікою встановлять на території України та Польщі.

Як повідомив начальник управління з делімітації та демаркації державного кордону Держприкордонкомітету Білорусі полковник Олександр Архипов, планується, що перший прикордонний знак в цьому місці з'явиться в середині жовтня.

Згідно з міжурядовою угодою всі роботи виконуються двома сторонами на паритетних засадах. Державний кордон між Білоруссю і Україною налічує близько 1084 км. За оцінкою фахівців, демаркація білорусько-українського кордону на всій її протяжності займе не менше 7 років. Велика частина сухопутної ділянки кордону за обопільною домовленістю буде позначена двосторонніми прикордонними стовпами. Так, лицьова сторона з державною символікою України буде дивитися в бік Білорусі і навпаки. Такий порядок позначення при демаркації кордону буде застосовано вперше.

При виробництві робіт також вперше планується застосовувати гвинтові металеві палі.

"Після того як всі прикордонні знаки будуть встановлені, ми приступимо до виконання комплексу картографо-геодезичних робіт. Кожен прикордонний знак повинен бути закоординирован, виконана аерофотозйомка, підготовлені карта та інші демаркаційні документи. Тільки після цього можна буде сказати, що демаркація державного кордону завершена", - повідомив Архипов.

При цьому він зазначив, що всі роботи ведуться при тісній взаємодії з українською стороною.

"Співпраця у нас найтісніша, тому що виконати такі роботи в односторонньому порядку неможливо", - підкреслив він.

Нагадаємо, Білорусь сподівається на допомогу Європейського союзу (ЄС) у процесі демаркації кордону з Україною.