ua en ru

В БПП спростували закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції

В БПП спростували закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції Фото: Ігор Кононенко

Ігор Кононенко звинуватив нардепів в тому, що вони не читали змін до Конституції

У парламентській фракції "Блок Петра Порошенко" (БПП) спростували закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції України. Про це в кулуарах Верховної Ради журналістам повідомив заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко" Ігор Кононенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Де ви бачили в перехідних положеннях особливий статус? У перехідних положеннях написано про особливості місцевого самоврядування, а це інша справа ... Слова "статус" ніде немає ... Перехідні положення носять тимчасовий характер, у перехідних положеннях до Конституції тільки зазначено, що особливості місцевого самоврядування в деяких зонах. Крапка. Більше таким нічого немає. По суті, Конституцією ситуації, яка склалася в тих зонах і, по суті, у перехідних положеннях Конституції відображено, що у нас існує закон, який регулює ситуацію в цих зонах ... Ні в Конституції, ні в перехідних положеннях жодного слова "статус" немає. Якщо немає слова "статус, то все інше, про що говорять деякі депутати, не має сенсу",- заявив Кононенко.

"Ті депутати, які кажуть про статус, на жаль, просто не читали змін в Конституцію і не читали перехідних положень, на жаль", - додав заступник голови БПП.

При цьому лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко в кулуарах Ради заявив, що Президент України Петро Порошенко вніс такий законопроект про закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції.

"Як ми знаємо, Президент переніс законопроект і тепер у тілі Конституції прописаний особливий статус для Донбасу", - заявив Ляшко.

Також ситуацію прокоментували в "Самопомічі".

"Там (у Конституції, - ред.) є пункт, де окремим законом має визначатися особливий статус Донбасу. Це означає, що нас утягують в серйозну процедуру. Конституція приймається 300 голосами, а будь-який закон - простою більшістю. Коли в перехідних положеннях основного закону Конституції буде написано, що ми зобов'язує от прийняти закон про особливий статус, ми його приймемо",- заявив голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

"Ми не обговорюємо питання голосування за цю Конституцію в такій формі, як вона зараз є. Навіть внесення до порядку денного фракція буде голосувати проти", - додав він.

Нагадаємо, сьогодні деякі ЗМІ повідомили, що Порошенко вніс у Верховну Раду проект змін до Конституції, згідно з яким теза про закріплення статусу окупованих районів Донбасу був перенесений з перехідних положень закону перехідні положення Конституції.

Згідно з доопрацьованим проектом закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації, положення про особливий статус Донбасу пропонується перенести з перехідних положень закону до перехідних положень власне Конституції України, будь-які зміни до якої, згідно законодавства, приймаються 300 голосами на двох сесіях.

Зазначимо, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд заявив, що особливий статус Донбасу необхідно згадати в Конституції України для того, щоб повністю реалізувати мінські угоди.