ua en ru

У страйкуючих шахтарів Волині немає інших способів для привернення уваги влади, - нардеп від НФ

Депутат Верховної Ради від фракції "Народний фронт" Ігор Гузь, який представляє округ №19 (м. Нововолинськ), підтримує всі вимоги страйкуючих шахтарів. Однак, нардеп вважає, що перекривати дороги під час війни - це не найкраще рішення.

"Але гірники протестують лояльно, час від часу пропускають автомобілі, яким терміново потрібно проїхати. За моїми спостереженнями, це скоріше попереджувальна акція протесту. Але іншого способу звернути увагу влади на свої проблеми і добитися виплати боргів у волинських шахтарів немає", - заявив депутат журналістам, коментуючи ситуацію з перекриттям дороги між Волинською та Львівською областями гірниками шахти №10 "Нововолинська".

Гузь вважає, що до відновлення шахтарських протестів 7 травня у Волинській області призвела бездіяльність міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. "Міністр Демчишин обіцяв, що титульний аркуш (платіжної документації, -ред.) буде підписаний, і кошти (для виплати боргів шахтарям, - ред.) почнуть надходити з 1 травня. Станом на 7 травня руху коштів навіть не спостерігається", - зазначив нардеп.

Гузь нагадав, що Верховна Рада ще в березні прийняла рішення про виділення 200 млн грн на добудову шахти №10 "Нововолинська". За його словами, щоб дізнатися, в чому проблема і чому кошти досі не надійшли, депутат зв'язувався із заступником міністра фінансів Ігорем Уманським, доповідав про ситуацію керівнику профільного Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, атомної політики та ядерної безпеки ВР Миколі Мартиненку. "Але поки безрезультатно. З початку сесійного тижня (12 травня, - ред.) буду піднімати це питання на пленарному засіданні Верховної Ради. Я вважаю, що ця ситуація повністю на совісті Володимира Демчишина", - підкреслив нардеп.

Як вже повідомлялося, 7 травня близько сотні шахтарів державної шахти №10 "Нововолинська" (Волинська область) відновили безстрокову акцію протесту у відповідь на відсутність погашення боргів по зарплаті та ненадходження виділених коштів на добудову шахти. Вони перекрили трасу Львів-Луцьк на мосту через річку Західний Буг. Гірники вимагають виплатити їм зарплату за останні 4 місяці і стверджують, що з 1 травня знаходяться без роботи в вимушеній відпустці.