ua en ru

Банкрутство "Нафтогазу" не вирішувало б питання погашення боргів, - Коновець

Банкрутство "Нафтогазу" не вирішувало б питання погашення боргів, - Коновець Фото: Нафтогаз

Державі все одно довелося б виплачувати заборгованість НАКу

Банкрутство НАК "Нафтогаз України" не вирішувало б питання погашення боргів, а могло служити одним з інструментів розриву невигідного контракту з "Газпромом". Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив заступник голови правління "Нафтогазу" з фінансово-бюджетної політики Сергій Коновець.

"Велика частина цих боргів (НАКу, - ред.) отримана під держгарантії (зокрема, єврооблігації) або від держбанків. І в разі банкрутства "Нафтогазу", державі все одно довелося б виплачувати борги", - зазначив заступник голови "Нафтогазу".

За його словами, розривати контракт з "Газпромом" через банкрутство - це значило піддавати ризику транзит газу до Європи. "На це політично не можна було йти, коли Україні потрібна максимальна підтримка країн Заходу", - додав Коновець.

Тому, як зазначив співрозмовник РБК-Україна, був обраний варіант комбінованого рішення. "Ми ініціювали судовий розгляд у Стокгольмі, яке, в разі успіху, дозволить не тільки домогтися перегляду умов контрактів щодо закупівлі газу і транзиту на майбутнє, але й відшкодувати наші збитки за минулі періоди в сумі більше 16 млрд", - продовжив заступник голови "Нафтогазу".

За його словами, керівництво компанії найняло кваліфікованих юристів, зокрема норвезьку компанію WikborgRein, у якої є успішний досвід роботи у подібних справах проти "Газпрому". "Ми віримо, що є хороший шанс виграти у Стокгольмі", - сказав Коновець.

Також "Нафтогаз" домовився про переговори у форматі Україна-ЄС-Росія для напрацювання тимчасового рішення щодо закупівлі газу (зимовий пакет) і транзиту до Європи до рішення арбітражу у Стокгольмі. Зі слів Коновця, у разі ініціювання банкрутства "Нафтогазу" минулого року, такі переговори були б просто неможливі.

Крім того, навіть при банкрутстві компанії різниця в цінах на газ і низька дисципліна розрахунків нікуди не зникнуть, оскільки ці проблеми стосуються правил роботи ринку в цілому, і їх потрібно було вирішувати комплексно.

"Тому минулого року було прийнято рішення докапіталізувати НАК на рекордні 96 млрд грн, які були виділені з бюджету (через випуск облігацій Мінфіном). З них близько 60 млрд грн пішло на погашення різних старих боргів, накопичених у попередні періоди. Найбільша сума, яку нам довелося виплатити, - 1,7 млрд дол. утримувачам єврооблігацій", - наголосив Коновець.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Кабмін збільшив статутний фонд "Нафтогазу" до 160,5 млрд грн.