ua en ru

З арештованих рахунків "Київенерго" списано 30 млн гривень

З арештованих рахунків "Київенерго" списано 30 млн гривень Фото: з рахунків "Київенерго" примусово списано 30 млн гривень

Рахунки були арештовані за позовом НАК "Нафтогаз України"

Державна виконавча служба України (ГІСУ) примусово списала з рахунків ПАТ "Київенерго" близько 30 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

На початку червня всі рахунки "Київенерго", включаючи зарплатний, були заарештовані через штрафні санкції НАК "Нафтогаз України" у розмірі 372 млн гривень, накладених на заборгованість за спожитий газ в 2013-2014 роках, - йдеться в повідомленні.

Арешт рахунків спричинив за собою повне блокування господарської діяльності компанії. Зокрема, припинилася закупівля матеріалів та обладнання для реконструкцій і ремонтів тепло - і електромереж, теплоджерел та електричних підстанцій, зупинилися гідравлічні випробування тепломереж, програма зі встановлення будинкових лічильників тепла, а також накопичується заборгованість по зарплатах колективу компанії.


На сьогодні арештовано рахунки 104-х українських підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Загальна сума нарахованих НАК "Нафтогаз України" штрафів перевищує 10 млрд гривень, з яких 4,4 млрд гривень знаходяться у виконавчому провадженні, повідомляє прес-служба.

На звернення "Київенерго" з проханням розблокувати рахунок ГІСУ відповіла відмовою. Компанія звернулася в суди і Національну поліцію із заявою щодо незаконних дій ГІСУ. За цим фактом ведеться досудове розслідування.

"Київенерго" заявляє, що причини затримок розрахунків енергокомпаній за газ знаходяться в площині регулювання галузі. Основні з них – несвоєчасна компенсація різниці в тарифах, затримки фінансування держбюджетом пільг та субсидій, незбалансована нормативна база з розрахунками за газ, тепло - і електроенергію, а також борги всіх категорій споживачів за спожите тепло та електрику і відсутність дзеркального джерела погашення газових штрафних санкцій.

Як повідомлялося, "Київенерго" спростувало стягнення 75 млн гривень на користь "Нафтогазу".