ua en ru

АПУ: угода щодо відведення техніки наближає кінець війни на Донбасі

АПУ: угода щодо відведення техніки наближає кінець війни на Донбасі Фото: Андрій Лисенко

В АПУ сподіваються, що провокації бойовиків не будуть повторяться

В Адміністрації Президента України (АПУ) підтвердили, що підписана напередодні угоду щодо відведення техніки менше 100 мм від лінії розмежування наближає кінець війни на Донбасі. Про це в ході брифінгу повідомив представник АПУ з питань АТО полковник Андрій Лисенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Те, що було підписано в Мінську, документ, який є додатком до Комплексу заходів з реалізації мінських домовленостей, є ще одним важливим кроком, який наближає нас до кінця цієї війни", - сказав Лисенко.

Спікер АПУ нагадав, що за угодою, озброєння калібром менше 100 мм буде відведено від лінії зіткнення на 15 км в одну і в іншу сторону, що буде відбуватися під наглядом моніторингової місії ОБСЄ.

При цьому Лисенко вважає, що війна на Донбасі не буде завершена, поки не поховають останнього бійця.

"Світова відома фраза, що війна закінчується тоді, коли похований останній боєць. Знайдено, поховано. Але до кінця війни... Ми теж хотіли, щоб вона швидше завершилася і докладали максимум зусиль для цього. Для цього ми нікого чимало зусиль як на державному рівні, владного рівні, так і на народній, тобто люди, які пішли волонтерами, добровольцями, які влилися в штатні підрозділи Збройних сил, Національної гвардії, інших силових структур, вони докладають чимало зусиль для того, щоб наблизить день закінчення війни", - повідомив Лисенко.

"Ми також сподіваємося, що ти провокації, які відбулися, вони є несистемними, і вони повинні завершиться і більше не повторяться", - додав він.

Він підкреслив, що українська сторона дотримується мінських домовленостей, особливо щодо невідкриття вогню.

Нагадаємо, вчора були зафіксовані три збройні провокації з боку бойовиків - біля с. Луганське, с. Зайцево і між населеними пунктами Новотроїцьке та Березове. Однак дані інциденти були короткочасними.

Напередодні учасники тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі парафували угоду про відвід озброєнь. Передбачається відведення танків і артилерії калібром менше 100 мм на 15 км вглиб з кожної сторони. На весь процес відведено 41 день.

Вчора представники ДНР і ЛНВ підписали цей документ. Представник ДНР на переговорах, "спікер народної ради ДНР" Денис Пушилин заявив, що підписання угоди про відвід озброєнь калібром менше 100 міліметрів від лінії зіткнення фактично означає кінець війни у Донбасі.