ua en ru

Анджей Дуда вступив на посаду Президента Польщі

Анджей Дуда вступив на посаду Президента Польщі Фото: Анджей Дуда

Україну на урочистостях представляє посол Андрій Дещиця

У Польщі в четвер, 6 серпня, пройшла церемонія інавгурації нового Президента країни Анджея Дуди. Про це повідомляє "Польське радіо".

Як повідомляється, близько 11:00 по Києву Анджей Дуда прийняв присягу Президента і вступив на вищий пост у Польщі.

Анджей Дуда вступив на посаду Президента Польщі

Фото: прийняття присяги Дудою

У своєму виступі Дуда підкреслив важливість зміцнення відносин з країнами-сусідами Польщі - від Балтійського до Чорного й Адріатичного морів.

Президент заявив, що Польща і Центрально-Східна Європа потребують більш міцних гарантій безпеки з боку НАТО і більшої присутності альянсу в регіоні.

В урочистій церемонії беруть участь колишні Президенти Польщі Лех Валенса та Александр Кваснєвський, колишні прем'єри Єжи Бузек, Ян Кшишто. У церемонії бере участь і нинішній Президент Броніслав Коморовський разом з дружиною.

На інавгурацію запрошені також колишні спікери Сейму і Сенату та члени уряду, голови судів та трибуналів, президент Національного банку Польщі, спікер цивільних прав і представник прав дитини, представники костелів і релігійних кіл, євродепутати і дипломати.

Україну на урочистостях з нагоди інавгурації Дуди представляє посол Андрій Дещиця.

Варто відзначити, що напередодні інавгурації, Анджей Дуда заявив, що вважає, що Польща й інші сусідні з Україною країни повинні бути залучені в процес переговорів щодо конфлікту на Донбасі. За його словами, переговори повинні проводитися шляхом мирної конференції, і тільки це зможе гарантувати мир.

"Ситуація, яку слід намагатися досягти - це повернення існуючих кордонів (України - ред.), оскільки тільки вони гарантують європейський порядок", - підкреслив він.

Нагадаємо, 24 травня в Польщі пройшло голосування за нового Президента країни. За кандидатуру Дуди проголосували 51,55% поляків. Він обійшов чинного тоді Президента Польщі Броніслава Коморовського, якого підтримали 48,45% виборців.