ua en ru

Amnesty International встановила 4 випадки страти українських солдатів в полоні у бойовиків

Amnesty International встановила 4 випадки страти українських солдатів в полоні у бойовиків Фото: Красимір Янков

Ці дані засновані на свідченнях очевидців

Amnesty International встановила мінімум 4 випадки страти українських солдатів в полоні у бойовиків. Про це в ході брифінгу заявив дослідник Amnesty International по Україні Красимір Янков, передає кореспондент РБК-Україна.

"У результаті нашої роботи ми виявили щонайменше 4 недавніх випадку, коли сепаратисти стратили живих українських солдатів в їх полоні. Ці дані засновані на свідченнях очевидців, які це бачили, на лікарняних документах, тобто аутопсій тел українських солдатів, на інформації, яка була доступна в соціальних мережах. Іноді вона була опублікована сепаратистськими акаунтами або людьми, які підтримують сепаратистів і на повідомленнях ЗМІ", - заявив Янков.

Зокрема, він розповів про випадок, який стався 22 січня 2015 р. в селищі Червоний партизан Донецької області.

"Там знаходилося два блок-поста: український, де перебував 20-й батальйон територіальної оборони і сепаратисти. Близько 9 ранку почалася атака сепаратистів на цей український блок-пост, і в результаті цієї атаки вони взяли в полон 11 солдатів. Було поширено відео, де видно, як цих 11 солдатів допитують біля білої стінки, і ми встигли знайти свідків, тобто людей, які були серед цих 11 солдатів. Вони нам розповідали, що коли закінчився бій, на них налетіли десятки сепаратистів, нам називають 40-50 чоловік, і вони почали загрожувати українським військовим, де-факто полоненим, і деякі з них хотіли саморозправи... Один зі свідків відео, на рукавах цих сепаратистів бачив, по-крайній мірі, один шеврон батальйону "Восток"... Особливо відзначилася одна молода дівчина, яку нам описують як короткострижена, у неї була снайперська гвинтівка Драгунова СВД, вона підходила до полонених і стріляла їм в ноги і легені. Так загинули, принаймні, не менше трьох українських солдатів. Наприклад, одного з них, Альберта Сарухоняна, який вірменин за національністю, його застрелили нібито за те, що на питання "А чому ти тут? Чому ти воюєш?" він сказав: "Я воюю за Україну", і його застрелили", - розповів Янков.

Він зазначив, що така доля, певно, сталося б і з іншими полоненими, але "через деякий час один з сепратистских командирів підійшов і сказав, що це беззбройні люди, цього робити не можна і треба їх підлікувати".

"Тобто у когось вистачило трошки розуму це сказати. В результаті, живих свідків потім повезли в Донецьк, де їх підлікували, і потім в різних числах лютого їх обміняли", - розповів Янков.

Нагадаємо, Amnesty International закликає Кабмін розслідувати випадки жорстокого поводження з людьми в зоні АТО.