ua en ru

АМКУ визнав "Газпром" монополістом на ринку транзиту газу через Україну

АМКУ визнав "Газпром" монополістом на ринку транзиту газу через Україну Фото: Антимонопольний комітет України

Українське законодавство дозволяє накласти штраф у розмірі до 30% обороту компанії

Антимонопольний комітет України встановив монопольне становище російського "Газпрому" на ринку послуг із транзиту природного газу через територію України. Про це сьогодні в ході брифінгу заявив глава АМКУ Юрій Терентьєв, передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому під час заяви про стан розгляду справи щодо "Газпрому" Терентьєв повідомив, що російська компанія протягом 2009-2015 років постійно порушувала умови контракту з НАК "Нафтогаз України".

За словами голови АМКУ, "Газпром" ігнорував будь-які звернення щодо приведення умов співпраці (обсягів транзиту і вартості транзиту) до економічно обґрунтованих.

"Ми дуже чекаємо представників "Газпрому" на наступні слухання у справі щодо можливого зловживання монопольним становищем", - сказав Терентьєв, зазначивши, що це попередні висновки розслідування, а наступне слухання призначено на 14 січня 2016 року.

За словами голови АМКУ, наприкінці листопада 2015 року комітет направив попередні висновки розслідування і "Нафтогазу", і "Газпрому". Після чого НАК повідомив, що погоджується з висновками, тоді як "Газпром" не надав жодної відповіді.

Також Терентьєв додав, що законодавство дозволяє накласти штраф у розмірі до 30% обороту, пов'язаного з порушенням.

"Вартість послуг із транзиту у 2011 році становила 3 млрд доларів, у 2012 році - 2,9 млрд доларів, у 2013 році - 2,8 млрд дол., в 2014 році - 1,8 млрд дол. Це і є пов'язаний з порушеннями оборот", - пояснив він, додавши, що "Нафтогаз" оцінює розмір збитків від порушень умов контракту на суму до 6 млрд дол.

Нагадаємо, напередодні "Нафтогаз" і "Газпром" обговорили умови закупівлі газу в I кварталі 2016 року.

"У Берліні відбулася робоча зустріч голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера і голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, на якій обговорювалися питання, пов'язані із забезпеченням безперебійного транзиту російського газу по території України до Європи, умовами закупівлі "Нафтогазом України" газу "Газпрому" в першому кварталі 2016 року", - зазначили 23 грудня у прес-службі російського газового монополіста.

Раніше повідомлялося, що за словами заступника голови правління "Газпрому" Валерія Голубєва, компанія не ставить перед собою завдання повністю перекрити транзит газу через Україну після 2019 року і мінімальний обсяг транзиту збережеться. Він зазначив, що якщо Росія закриє транзит газу через Україну, це зробить газотранспортну систему країни непрацездатною.