ua en ru

Аграрний товарообіг України з РФ упав за 10 місяців майже на 70%

Аграрний товарообіг України з РФ упав за 10 місяців майже на 70% Фото: Ярослав Краснопольський (Facebook /Minagropolicy)

Перший заступник МінАП відзвітував під час щотижневої години запитань до уряду в Раді

Сільськогосподарський товарообіг між Україною і Російською Федерацією за 10 місяців 2015 року зменшився на 1,03 млрд дол. порівняно з аналогічним періодом попереднього року, склавши 456,3 млн дол. (-69,4%). Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Ярослав Краснопольський під час години запитань до уряду у Верховній Раді України 27 листопада, повідомили у прес-службі МінАП.

При цьому, як зазначив Краснопольський, сальдо торгівлі позитивне - 51,4 млн дол.

За результатами 10 місяців 2015 року обсяг експорту української сільськогосподарської продукції до Росії зменшився на 72,9% (на 683,1 млн дол.) до рівня 253,8 млн дол.

"Повністю припинилися експортні поставки згущеного молока, яєць, зернових злаків, насіння олійних культур, кондитерських виробів із цукру, тютюну та замінників тютюну", - продовжив Краснопольський.

Щодо імпорту товарів з Російської Федерації, то, порівняно з аналогічним торішнім періодом, цей відсоток також зменшився. "Імпортовано товарів з РФ на 202,5 млн дол., що на 63,4%, або на 350 млн дол., менше порівняно з аналогічним періодом минулого року", - підсумував перший замглави МінАП під час години запитань до уряду в Раді.

Нагадаємо, як заявляв глава Мінагрополітики Олексій Павленко, продуктове ембарго Росії не вплине на український АПК.

Основним ринком для експорту української аграрної продукції зараз є країни Азії (близько 47%), Євросоюз - 26%, тоді як на африканський регіон припадає 14%, а країни СНД складають 11%.

Як уточнював РБК-Україна Павленко, Росія не входить до першої десятки країн-імпортерів аграрної продукції з України. При цьому товарообіг сільськогосподарської продукції між країнами за 9 місяців 2015 року впав на понад 70% - до 405 млн доларів: експорт знизився на 75% - до 222 млн доларів, імпорт - на 64%, до 183 млн дол.

Основними експортними товарами за цей період були м'ясо і субпродукти, какао-паста, вина, екстракти та концентрати з кави і чаю, сіль, продукти переробки плодів і овочів.