ua en ru

ТСК Ради: 60% інформації про події під Іловайськом засекречене

60% інформації про трагічні події під Іловайськом Донецької області тимчасова слідча комісія Верховної Ради отримала в засекреченому вигляді.

60% інформації про трагічні події під Іловайськом Донецької області тимчасова слідча комісія Верховної Ради отримала в засекреченому вигляді. Про це в ході засідання ТСК заявив її голова Андрій Сенченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"У зв'язку з цим я був змушений вчора звернутися до керівництва Служби безпеки України з тим, щоб провели перевірку у Міністерстві оборони і Генеральному штабі на предмет законності таємності тієї чи іншої інформації. Мене здивувало, що, наприклад, списком загиблих під Іловайськом присвоєно гриф "Для службового користування", списками нагороджених за бої під Іловайськом теж присвоєно гриф "Для службового користування", тобто це документи які в принципі обмежують з точки зору розповсюдження, доступу громадськості, а всі інші питання засекречені", - сказав Сенченко.

"Крім цього, під грифом "Таємно" були видані і картографічні матеріали, які характеризують динаміку подій в зоні Іловайська на всіх етапах цієї операції", - додав він.

У свою чергу міністр оборони Валерій Гелетей заявив, що надання такої інформації на суд суспільства неприйнятне.

"Оскільки за кожним абзацом, за кожною пропозицією, можливо, стоять життя людей", - пояснив він.

Таким чином, було прийнято рішення обговорити документи з грифом "Таємно" в закритому режимі.

Нагадаємо, раніше глава ТСК Андрій Сенченко заявив, що Міністерство оборони України затягує процес надання Верховній Раді інформації про події під Іловайськом Донецької області.

У кінці серпня 2014 р. кілька батальйонів Збройних сил України, Національної гвардії і добровольчих батальйонів потрапили в оточення (так званий "котел") російських військових і сепаратистів під Іловайськом. Досі невідома точна кількість загиблих там бійців сил АТО, але жертви обчислюються десятками.