ua en ru

Світовий банк готовий виділити Україні 329 млн дол. на реформу первинної медичної допомоги

Світовий банк готовий виділити Україні 329 млн дол. на реформу первинної медичної допомоги.

Світовий банк готовий виділити Україні 329 млн дол. на реформу первинної медичної допомоги. Про це на конференції "Стратегія 2020: реформування у сфері охорони здоров'я" заявив керівник програм Світового банку в секторі людського розвитку представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Паоло Беллі, передає кореспондент РБК-Україна.

"Від імені Світового банку в Україні ми заявляємо про те, що на розгляд ради директорів Банку буде винесено проект по забезпеченню реформ в Україні. Зокрема, в секторі охорони здоров'я. Це засідання відбудеться найближчим часом... Ми розраховуємо на те, що реальні зміни, реформи в секторі охорони здоров'я будуть забезпечені як мінімум протягом п'яти років... Україна має всі шанси отримати новий кредит від Світового банку для проведення реформи як мінімум за кількома напрямками: реформа первинної медичної допомоги, зміна структури управління та надання послуг. Цей проект на суму 329 млн дол. будуть реалізовувати вже з першого місяця наступного року (січня 2015)", - заявив він.

Він додав, що в Україні з державного бюджету, в еквіваленті ВВП, щорічно виділяється близько 7-10%. За його словами, це середній показник по Європі, але Україна істотно відстає по ряду інших показників.

"Ми констатували, що ситуація в Україні у сфері забезпечення охорони здоров'я складна. А саме це відбивається на високому рівні смертності серед працездатного населення, серед чоловіків, особливо віком 50-60 років. Це в цілому відповідає показникам пострадянського блоку. Головні причини високої смертності - серцево-судинні захворювання, всілякі отруєння, як і в Росії, Білорусі, в першу чергу, алкогольні отруєння. Причиною низького рівня здоров'я, високої смертності є стиль життя, високий показник куріння серед громадян, вживання шкідливих продуктів, що призводить до серцево-судинних захворювань", - заявив Беллі.

Він визнав, що, не дивлячись на положення Конституції Про безкоштовну медичної допомоги, медичні послуги оплачуються в конвентах самими людьми... В Україні така ж кількість лікарень, як і в Німеччині, де населення вдвічі більше. Але якість цих медичних послуг в Україні набагато нижча".

За оцінками Світового банку, необхідно "забезпечити структурні реформи за п'ятьма напрямками в секторі охорони здоров'я".
На його думку, необхідно змінити систему фінансування.

"Це передбачає забезпечення капіталізації сфери медичних послуг, насамперед у секторі первинної медичної допомоги. Необхідна стандартизація надання таких послуг, що передбачає прийняття загальних протоколів", - заявив Паоло Беллі.
Проте, за оцінками Світового банку, Україні не варто використовувати "грузинський досвід реформування сфери охорони здоров'я в чистому вигляді. Не варто переходити в стислі терміни виключно на приватну медицину. Необхідно знайти проміжний варіант, коли буде збережений певний сектор безкоштовної медицини, і буде забезпечено розвиток приватного сектора".

Нагадаємо, експертна група МОЗ пропонує приватизувати сферу первинної медичної допомоги до 2020 року.