ua en ru

Влада Франції звинувачуює нафтогазову компанію Total в корупції

Влада Франції звинувачуює нафтогазову компанію Total в корупції
Влада Франції звинувачує нафтогазову корпорацію Total в корупції у зв'язку з іранськими контрактами 1990-х - початку 2000-х рр.

Влада Франції звинувачує нафтогазову корпорацію Total в корупції у зв'язку з іранськими контрактами 1990-х - початку 2000-х рр. Про це оголосила прокуратура Парижа, передає телеканал "Росія 24".

Крім Total судові розгляди очікують двох іранських посередників.

У минулому році французька компанія виплатила 398,2 млн дол. в рамках врегулювання кримінальні та цивільно-правових звинувачень у підкупі іранських чиновників.

Тоді ж французька прокуратура, яка вела своє розслідування з 2006 р., рекомендувала залучити до судової відповідальності гендиректора Total Крістофа де Маржері, загиблого в аварії в московському аеропорту "Внуково" в жовтні.

Згідно з даними американського міністерства юстиції керівник іранської інжинірингової держкорпорації допоміг Total отримати вигідні концесії у двох великих енергетичних проектах: на газовому родовищі Південний Парс, одному з найбільших в світі, і на нафтогазових блоків Sirri A та E в Перській затоці. Французька компанія у свою чергу в період з 1995 по 2004 рр. виплатила близько 60 дол. млн хабарів посередникам, яких вибрав іранський чиновник. Total намагалася замаскувати хабара під гонорари за різні консультації та "витрати на розвиток бізнесу".

Де Маржері в той час керував геологорозвідкою і видобутком Total на Близькому Сході. За словами представника французької прокуратури, якби не смерть, його б чекав суд.

Вашингтон оголосив у червні 2013 р., що справа Total буде повністю закрито в 2016 р., якщо компанія буде дотримуватися умови угоди з владою США та не допустить нових порушень.

Нагадаємо, новим гендиректором французького енергетичного концерну Total у жовтні став Патрік Пуайєн, а президентом компанії був обраний Т'єррі Демаре.