ua en ru

Угорці Закарпаття готують позов до України в Європейський суд

Товариство угорської культури Закарпаття (ОВКЗ) готує позов до України в Європейський суд з прав людини через відмову Центральної виборчої комісії (ЦВК) змінити межі 73-го округу і дати можливість закарпатським угорцям обрати на позачергових виборах народних депутатів свого представника у Верховній Раді України.

Товариство угорської культури Закарпаття (ОВКЗ) готує позов до України в Європейський суд з прав людини через відмову Центральної виборчої комісії (ЦВК) змінити межі 73-го округу і дати можливість закарпатським угорцям обрати на позачергових виборах народних депутатів свого представника у Верховній Раді України. Про це повідомив перший заступник голови Закарпатської обласної ради Ласло Брензович, передає Дзеркало тижня.

"Позов готується і буде поданий в Європейський суд", - розповів Брензович.

Раніше ОВКЗ подала в Центрвиборчком заяву з проханням створити у Закарпатті мажоритарний округ з урахуванням інтересів угорської громади. Однак, за даними повідомлення, ЦВК відмовилася задовольнити його з формальних причин.

На рішення ЦВК миттєво зреагував угорський уряд, побачивши в цьому серйозне порушення прав закарпатських угорців і висловив стурбованість, що в Україні ні законодавство, ні політичні обіцянки не гарантують прав національних меншин.

У травні ОВКЗ підписав декларацію про співпрацю з Петром Порошенком. У відповідь на підтримку угорців на виборах тоді ще кандидат пообіцяв забезпечити парламентське представництво угорців Закарпаття.

Нагадаємо, на позачергових виборах у Верховну Раду 26 жовтня візьмуть участь 29 політичних партій.