ua en ru

В Україні та Сербії затримано підозрюваних у вбивстві судді в Росії

В Україні та Сербії затримано двоє учасників екстремістського співтовариства, причетного до вбивства судді Мосміськсуду Едуарда Чувашова і адвоката Сергія Маркелова. Про це повідомили в управлінні взаємодії зі ЗМІ Слідчого комітету (СК) Росії.

Зокрема, затримано Ілля Горячев і Михайло Волков, оголошені в міжнародний розшук в рамках розслідування кримінальної справи щодо організаторів і учасників екстремістського співтовариства "БОРН" за звинуваченням у бандитизмі, незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових пристроїв, а також вчинення вбивств Чувашова і Маркелова.

За даними слідства, затримані також підозрюються в причетності до вбивства лідерів так званих антифашистських рухів Федора Філатова, Іллі Джапарідзе і Івана Хуторського, чемпіона світу з тайського боксу Мусліма Абдуллаєва, громадян Салахедина Азізова, Расула Халілова, Сосо Хачикяна, замахів на вбивства громадянина Рамазана Нуричуева і співробітника органів внутрішніх справ Гагіка Беняминяна.

В даний час вирішується питання про екстрадицію Горячева з Сербії і Волкова з України, відзначили в СК РФ.
Нагадаємо, федеральний суддя Чувашов був застрелений 12 квітня 2010 р. в під'їзді будинку в Москві. Злочинець кілька разів вистрілив у чоловіка, після чого втік з місця злочину. За фактом вбивства порушено справу за статтями "посягання на життя особи, здійснює правосуддя" і "незаконний обіг зброї". У вбивстві Чувашова і раніше підозрювалися екстремісти, оскільки суддя не раз вів справи радикальних націоналістів. Зокрема, саме він розглядав справи Артура Рино і Павла Скачевського, вбивали в Москві уродженців Кавказу і Середньої Азії, а також банди "Білі вовки".

Раніше в ЗМІ з'являлася інформація про те, що головним підозрюваним у вбивстві Чувашова вважався Олексій Коршунов, але останній загинув торік у Запоріжжі від вибуху власної гранати.

Маркелов, який представляв інтереси потерпілої сім'ї Кунгаєвих в процесі у справі колишнього полковника Російської армії Юрія Буданова і брав участь у кількох гучних процесах у справах проти націоналістів, був убитий 19 січня 2009 р. в центрі Москви. Злочинець розстріляв адвоката і супроводжувала його журналістку "Нової газети" Анастасію Бабурову з пістолета з глушником. Суд визнав винними у справі Микиту Тихонова та Євгенії Хасіс і засудив чоловіка до довічного ув'язнення, а його спільницю - до 18 років позбавлення волі.

Читайте також: Загиблий у Запоріжжі від вибуху гранати чоловік виявився злочинцем з Росії