ua en ru

В результаті теракту в торговому центрі в Найробі без вісті пропали 39 людей, - Червоний Хрест

За останніми даними, кількість зниклих без вісті в результаті захоплення торгового центру "Уестгейт" у столиці Кенії м. Найробі становить 39 осіб. Раніше була інформація про 61 зниклого безвісти. Про це повідомляє ВВС з посиланням на повідомлення відділення Червоного Хреста в Кенії.

Найближчим часом керівники служб безпеки представлять парламентському комітету оборони всі деталі операції зі звільнення торгового центру. Приводом для доповіді стали сумніви щодо адекватності дій силовиків, що призвели до більшої кількості жертв.

Також повідомляється, що в рамках розгляду вже сьогодні перед комітетом оборони виступить голова Національної розвідувальної служби Майкл Гичангі. Парламентарії наполягають на тому, що "людям необхідно знати про конкретні діри в системі безпеки, які могли стати причиною події", а також вимагають розкриття "всієї анатомії операції зі звільнення заручників", що, на їхню думку, дозволить встановити відповідальних за проведення операції.

Згідно з повідомленнями кенійських ЗМІ, розвідка ще близько року тому поінформувала владу про присутність бойовиків "Аш-Шабаб" у столиці, а також заплановані атаки за участю терористів-смертників, в тому числі й на торговий центр "Уестгейт". За інформацією ЗМІ, повідомлення про можливу атаку також надходили від Ізраїлю.

За наявними даними, ряд державних діячів ознайомилися з доповіддю розвідки. У їх числі міністр внутрішніх справ Джозеф Оле Ленку, міністр фінансів Юліус Ротіч, міністр закордонних справ Аміна Мохаммед, міністр оборони Райчелл Омамо і керівник сил оборони Кенії Юліус Карангі. Напередодні міністр внутрішніх справ відмовився від коментарів, пославшись на конфіденційність інформації. Раніше інший представник МВС Кенії на умовах анонімності спростував повідомлення про те, що міністри проігнорували інформацію розвідки.

Ісламські бойовики 21 вересня 2013 р. атакували дорогою торговий центр "Уестгейт", який відвідують багаті кенійці та іноземці. Нападники закидали торговий центр гранатами і відкрили вогонь по немусульманам, попередньо наказавши мусульманам покинути приміщення. Відповідальність за напад узяло на себе ісламістське угрупування "Аш-Шабаб", яка веде партизанську війну в Сомалі.

Число загиблих становило 67 осіб, включаючи громадян Великобританії, Франції, Китаю, Нідерландів, а також шістьох співробітників кенійських сил безпеки. За інформацією влади, в ході операції зі звільнення торгового центру співробітники сил безпеки вбили п'ятьох терористів. На даний момент ще 10 осіб затримано.

При цьому саме терористичне угрупування "Аш-Шабаб" заявило про 137 загиблих в торговому центрі в Найробі.