ua en ru

У полоні бойовиків на Донбасі знаходяться 7 журналістів, - НСЖУ

У полоні бойовиків на Донбасі за станом на 23 вересня знаходяться 7 українських журналістів.

У полоні бойовиків на Донбасі за станом на 23 вересня знаходяться 7 українських журналістів. Про це йдеться в спільній заяві Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ).

"Медійні організації звертають увагу, що журналісти, які потрапили в заручники до терористів, перебували на Донбасі, виконуючи свій професійний обов'язок, і вимагають належного реагування на порушення їх прав", - йдеться в заяві.

НСЖУ і НМПУ закликають Центр звільнення полонених, Адміністрацію Президента, МВС та СБУ докласти максимум зусиль для з'ясування долі журналістів та звільнення їх з полону.

За даними НСЖУ-НМПУ, станом на 23 вересня в полоні у бойовиків на Донбасі знаходяться:

- журналіст каналу ZIK Юрій Лелявський (23 липня потрапив у полон на Луганщині);

- політичний аналітик, директор Групи європейської стратегії і блогер "Української правди" Дмитро Потєхін (потрапив у полон ДНР 7 серпня, містився в підвалі заводу "Ізоляція" і оголосив голодування);

- журналісти Роман Черемський з Харкова (журнал "Український простір") і Валерій Макеєв (за останніми даними, що містилися у в'язниці так званої Військової комендатури ЛНР в місті Ровеньки Луганської області);

- журналіст "Еспрессо ТБ" Єгор Воробйов (потрапив в оточення під Іловайськом і з невідомих причин залишається в полоні. Його дружина Олена Солодовнікова повідомила, що її чоловік в полоні у російських військових, які начебто підозрювали, що журналіст є диверсантом);

- луганський журналіст Олександр Білокобильський (виїхав на проживання в Харків. Поїхав до Луганська, щоб відвезти родичам продукти, гроші та ліки. З ним немає зв'язку з 13 вересня).

- головний редактор луганської Інтернет-видання "Політика 2.0" Сергій Сакадинський (на редакцію сайту терористами було здійснено напад, захоплено техніку, журналіст не виходить на зв'язок з 28 липня).

Нагадаємо, Центр звільнення полонених ГО "Офіцерський корпус" станом на 22 вересня нарахував 806 полонених на Донбасі і 504 зниклих без вести.