ua en ru

В Єгипті розстріляли весілля в християнській громаді, загинули три людини

У Каїрі невідомі на мотоциклах відкрили вогонь по коптам-християнам, в результаті чого загинули три людини, у тому числі восьмирічна дівчинка. За даними поліції, поранені ще дев'ять осіб, повідомляє ВВС.

У Каїрі невідомі на мотоциклах відкрили вогонь по коптам-християнам, в результаті чого загинули три людини, у тому числі восьмирічна дівчинка. За даними поліції, поранені ще дев'ять осіб, повідомляє ВВС.

Напад стався під час святкування весілля біля церкви коптів у Гізі, в передмісті столиці, відомому пірамідами і районом іноземних посольств.

Християни-копти становлять приблизно 10% населення країни. Як правило, вони мирно співіснують з мусульманами сунітами, що складають більшість населення країни. Однак після революції 2011 р. напади на християн в країні почастішали.

При цьому єгипетська громада коптської церкви кілька разів ставала мішенню для ісламських екстремістів, які вважають, що копти підтримали повалення Президента Мохаммеда Мурсі в липні 2013 р.

Нагадаємо, що з серпня в деяких містах Єгипту знову відбуваються зіткнення між прихильниками і противниками поваленого військовими президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі.

З 11 вересня на два місяці було продовжено режим надзвичайного стану, введений 14 серпня. Причиною введення надзвичайного стану стали кровопролитні зіткнення поліції з прихильниками усунутого президента Єгипту Мухаммеда Мурсі. Ситуація загострилася 14 серпня - після того, як поліцейські вирішили зачистити міські квартали від таборів опозиції. Однак правоохоронці натрапили на шалений опір ісламістів. З тих пір в країні пройшло кілька великих акцій прихильників екс-Президента, які спричинили велику кількість жертв.

Згідно з офіційними даними, з початку зіткнень в Єгипті було вбито понад 1 тис. осіб, у тому числі 100 військовослужбовців і поліцейських. "Брати-мусульмани" заявляють, що в протистоянні загинули понад 2,5 тис. прихильників.

Нагадаємо, президент Мурсі був повалений в ході заворушень на початку липня. З тих пір екс-глава держави перебуває під арештом. Зараз він перебуває у в'язниці "Тора" недалеко від Каїра. Його збираються судити за звинуваченням у підбурюванні до вбивств, актах насильства і бандитизмі. Прихильники Мурсі продовжують вимагати його звільнення і повернення до влади.

Також, в жовтні 2013 р., єгипетська релігійно-політична асоціація "Брати-мусульмани" офіційно оголосила про розформування.