ua en ru

У Каїрі поліція взяла штурмом мечеть на площі Рамзеса

У єгипетській столиці Каїрі співробітники служб безпеки увійшли в обложену мечеть Аль-Фатх на площі Рамзеса, де переховувалися близько 1 тис. прихильників "Братів-мусульман", які брали участь у "Марші гніву" у п'ятницю.

У єгипетській столиці Каїрі співробітники служб безпеки увійшли в обложену мечеть Аль-Фатх на площі Рамзеса, де переховувалися близько 1 тис. прихильників "Братів-мусульман", які брали участь у "Марші гніву" у п'ятницю. Про це повідомляє ВВС з посиланням на єгипетський телеканал CBC.

Фотогалерея "П'ятниця гніву"

Всіх протестувальники вивели з мечеті, багато хто арештований, повідомляють поліцейські.

Вночі сили правопорядку зробили спробу штурму мечеті, але протестувальники відбили атаку.

Облога мечеті Аль-Aатх в Каїрі продовжувалася декілька годин. Весь цей час ісламісти і правоохоронці вели запеклу перестрілку.

Обидві сторони звинувачують один одного у використанні вогнепальної зброї, однак поки немає ніяких даних про жертви протистояння у мечеті.

Комісар ООН з прав людини Наві Піллай закликала урядові війська не використовувати зброю проти маніфестантів, проте визнала, що й друга сторона несе відповідальність за розв'язування насильства.

Передбачається, що в мечеті також знаходяться трупи загиблих в ході п'ятничних зіткнень з поліцією.

За інформацією співробітників служб безпеки Єгипту, більше 80 людей було вбито в країні в п'ятницю в результаті зіткнень прихильників "Братів-мусульман" з поліцією і військами.

"Брати-мусульмани" закликали своїх прихильників щодня проводити акції протесту проти повалення президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі.

У Єгипті діє режим надзвичайного стану, і військовим дозволено застосовувати зброю для самозахисту і захисту ключових державних об'єктів.

Ситуація в Єгипті різко загострилася після того, як 3 липня 2013 р. армія усунула з посади Мурсі і скасувала дію Конституції. З того часу прихильники поваленого Президента, який в даний час знаходиться в ув'язненні, закликали продовжувати заворушення, щоб повернути Мурсі до влади.