ua en ru

Учасники демонстрацій в Гонконзі частково розібрали барикади

Учасники акцій протесту у Гонконгу почали частково розбирати барикади біля входу в будівлю міської адміністрації

Учасники акцій протесту у Гонконгу почали частково розбирати барикади біля входу в будівлю міської адміністрації, передає Bloomberg.

Розбір барикад почався після переговорів влади міста з лідерами руху протесту та акцій громадянської непокори. При цьому, кількість протестуючих на вулицях значно зменшилася. Місцеве телебачення показало кадри, на яких один з протестувальників, розбираючи барикади, тисне руку поліцейському. Тим не менш, учасники демонстрацій заявили про те, що при необхідності готові знову вийти на вулиці. За деякими даними, основна їх частина збирається перейти в район Адміралтейства.

Приводом для масових протестів стала відмова китайських властей від проведення в 2017 році вільних демократичних виборів глави адміністрації Гонконгу. Влітку активісти провели онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тис. осіб, що виступили за вільні вибори, але Пекін проігнорував результати голосування.

У ніч на 28 вересня лідер опозиційного руху Occupy Central, професор права університету Бенні Тай оголосив про початок акції непокори. Occupy Central вдалося вивести на вулиці десятки тисяч людей, значну частину їх складають студенти. Одним з основних місць збору демонстрантів стала площа перед місцевою адміністрацією. Тут же відбулися зіткнення демонстрантів з правоохоронними органами. При розгоні демонстрантів спецназ застосував сльозогінний газ.

Нагадаємо, вчора, 5 жовтня, студентські лідери в Гонконзі закликали прихильників демократії перегрупуватися з віддалених частин міста в центр, так як незабаром можуть початися сутички з поліцією.