ua en ru

США зажадали від Росії терміново вивести конвой з України

США звинуватили Росію в порушенні територіальної цілісності України і закликали Москву вивести гуманітарний конвой з української території.

США звинуватили Росію в порушенні територіальної цілісності України і закликали Москву вивести гуманітарний конвой з української території. Про це на прес-брифінгу заявив представник Пентагону, контр-адмірал Джон Кірбі, передає Reuters.

"Росія повинна негайно вивести з території України усі автомобілі і всіх військовослужбовців". За словами Кірбі, якщо Росія цього не зробить, то це спричинить за собою "ще великі наслідки і ще більшу ізоляцію для Москви". Раніше сьогодні джерело CNN в Пентагоні заявило, що Росія зосередила на кордоні з Україною близько 18 тис. військовослужбовців "у повній боєготовності".

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що Росія підтримує ополченців артилерією, причому російська артилерія нібито вже діє на українській території. Расмуссен також додав, що вважає те, що трапилося кричущим порушенням Росією її міжнародних зобов'язань.

Із засудженням дій Росії виступила і головний дипломат Євросоюзу Кетрін Ештон. Вона від імені Єврокомісії закликала Москву негайно переглянути своє рішення і вивести конвой з української території.

Російський президент Володимир Путін у розмові з німецьким канцлером Ангелою Меркель пояснив дії Росії "відвертою тяганиною" при оформленні конвою з української сторони і заявив, що "подальше затягування було б неприпустимим".

Російська автоколона з гуманітарною допомогою перетнула кордон України зранку 22 серпня. Російський МЗС пояснив рішення про перехід кордону гуманітарної колоною в односторонньому порядку "нетерпимою позицією Києва". Українське зовнішньополітичне відомство повідомило, що українські прикордонники були заблоковані на пропускному пункті "Донецьк", і зараз ні Київ, ні МКЧХ не знають про вміст російських вантажівок, що викликає "особливі побоювання" влади України.

Як раніше признавав МКЧХ, конвой перевозить продукти харчування і медикаменти.