ua en ru

СБУ запобігла спланованому спецслужбами РФ викраденню українського літака Су-24М

Служба безпеки України не допустила реалізацію спланованого російськими спецслужбами викрадення на територію Росії українського військового літака-розвідника Су-24М.

Служба безпеки України не допустила реалізацію спланованого російськими спецслужбами викрадення на територію Росії українського військового літака-розвідника Су-24М. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"22 вересня ц.р. затриманий завербований російською військовою розвідкою для виконання цього завдання громадянин України "До", 1970 р.н., заступник командира авіаційної (розвідувальної) ескадрильї, який брав участь у проведенні АТО", - йдеться в повідомленні.

СБУ встановила, що залучення українського військовослужбовця до реалізації злочинних намірів російські спецслужби здійснювали в кілька етапів.

Так, пропозиція вчинити викрадення літака в РФ за матеріальну винагороду вперше була озвучена братом "До" - громадянином Росії, полковником ЗС РФ у відставці, під час відвідин України в червні 2014 р.

"Згодом, за задумом представників ГРУ ГШ ЗС РФ, дружина та неповнолітня дочка льотчика під час відвідування російських родичів були затримані в аеропорту р. Москва при проходженні паспортного контролю і примусово утримувалися близько трьох тижнів в готелях Москви і Санкт-Петербурга", - повідомили в СБУ.

Як наголошується, в цей час співробітник російської військової розвідки з псевдонімом "Головлікар" встановив контакт з "До" і запропонував здійснити перегін літака Су-24М на один з аеродромів РФ на умовах отримання звання полковника ЗС РФ, продовження льотної кар'єри, придбання житла в Росії, а також отримання 30 тис. дол. США та інших матеріальних благ. У той же час висловлювалися погрози фізичного насильства щодо членів сім'ї льотчика, в результаті чого "До" був злочинно схильний до співпраці з ГРУ ГШ ЗС РФ.

Для виконання завдання російської спецслужби льотчик повинен був в ході виконання бойових польотів у зоні АТО вчинити викрадення бойового літака і посадити його на аеродромі в р. Курськ.

"Для виведення викраденого літака на аеродром посадки "До" повинен був зустріти російський літак. У разі неможливості посадити літак на визначений аеродром через загрозу застосування засобів ППО пілот повинен був катапультуватися над територією РФ", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що протягом серпня-вересня 2014 р. здійснювалася підготовка до угону.
"Головлікар" вимагав здійснити його як можна швидше, погрожуючи фізичною розправою над сім'єю льотчика. До проведення акції "До" постійно схиляли в ході телефонних дзвінків з території РФ його брат і дружина. Листування з російським розвідником здійснювалося через електронну пошту шляхом передачі зашифрованих повідомлень. Контррозвідка СБУ вчасно викрито злочинні наміри і зробила неможливим їх реалізацію шляхом усунення "До" від польотів", - додали в СБУ.

Слідчим відділом УСБУ в Хмельницькій області розпочато кримінальне провадження за ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Льотчику загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України за 28 вересня затримали 7 осіб за підозрою в тероризмі, а також встановили особи всіх так званих "телефонних мінерів", які телефонували з Донецької та Луганської областей.