ua en ru

Правозахисники, у тому числі російські, спростували поширену Путіним інформацію про розстріл Нацгвардією поранених бойовиків

Правозахисники, у тому числі російські, спростували поширену Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним інформацію про розстріл Національною гвардією України поранених бойовиків.

Правозахисники, у тому числі російські, спростували поширену Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним інформацію про розстріл Національною гвардією України поранених бойовиків. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Української Гельсінської спілки з прав людини.

2 липня група правозахисників, в числі яких представник правозахисного центру "Меморіал" (Москва, РФ) Олег Орлов, представник Харківської правозахисної групи (Харків, Україна) Людмила Клочко, представник Організації незалежних моніторів (Харків, Україна) Андрій Черноусов, представник Центру Громадянських свобод (Київ, Україна) Марія Томак, а також старший дослідник міжнародної правозахисної організації "Хьюман Райт Вотч" Тетяна Локшина (Москва), відвідала Красний Лиман, розташований на півночі Донецької області України. Головною метою візиту була перевірка повідомлень про розстріл бійцями Національної гвардії України поранених бойовиків самопроголошеної Донецької народної республіки, а також про артилерійському обстрілі лікарні під час боїв у р. Красний Лиман.

Як зазначається, районний центр Червоний Лиман був узятий під контроль українськими силами на початку червня. Тоді ж з'явилися повідомлення про те, що 3 червня в ході боїв лікарня, розташована на південній околиці міста, була обстріляна артилерією. В результаті обстрілу загинув лікар, а кілька людей були поранені. 4 червня один з лідерів самопроголошеної Донецької народної республіки Денис Пушилин заявив про вбивство українськими силовиками 25 поранених бойовиків в лікарні в Красному Лимані. Згодом Президент Росії Володимир Путін говорив в інтерв'ю про розстріл поранених, як про встановлений факт. При цьому прес-служба Нацгвардії в той самий день спростувала цю інформацію, повідомивши про те, що особовий склад підрозділу "не перебував і не перебуває на території р. Красний Лиман".

При цьому правозахисники встановили, що в Красному Лимані діють дві лікарні: Центральна районна лікарня та залізнична.
"В ЦРЛ взагалі не було зареєстровано смертей, пов'язаних з вогнепальними або осколковими пораненнями. Убитих в період АТО в морг лікарні не доставляли. На початку червня, коли в Красному Лимані відбувалися збройні сутички, евакуації хворих з палат не виробляли, так як безпосередньої загрози лікарні не було", - йдеться в повідомленні.

Також не підтвердилася інформація про розстріл і в залізничній лікарні.

"У засобах масової інформації були повідомлення про прицільному обстрілі залізничної лікарні (в повідомленнях ЗМІ - "шпиталі"), деякі видання повідомляли, що саме тут і були розстріляні поранені бойовики... Ми побачили, що територія і корпусу залізничної лікарні постраждали від мінометного обстрілу: серйозно пошкоджено дах терапевтичного відділення (пряме влучення), вибито скло і пошкоджено стіни в будівлях терапевтичного, хірургічного та інших відділень. 3 червня близько 15:30 стався мінометний обстріл території лікарні, який тривав близько 10 хвилин. За цей час розірвалися 9 хв - одна з них влучила у дах терапевтичного корпусу, інші розірвалися біля стін корпусів. Осколок міни, що вибухнула поруч зі стіною хірургічного корпусу, став причиною смерті хірурга лікарні, Василя Івановича Шистки... Ніхто з хворих в результаті обстрілу не постраждав. Головлікар лікарні категорично заперечує факт розстрілу якихось людей, що знаходилися на лікуванні в його лікарні", - наголошується в повідомленні.

"Опитані в ході відвідування Червоного Лиману спільною групою правозахисників очевидці не підтверджують інформацію про розстріл поранених бойовиків, єдиним джерелом якої на сьогодні є голослівні заяви представників самопроголошеної ДНР", - зазначають правозахисники.