ua en ru

Втеча Шепелєва розкрутила маховик звільнень у Пенітенціарній службі

6 липня стало відомо, що колишній нардеп Олександр Шепелєв, який підозрюється в організації умисного вбивства, привласненні і розтраті чужого майна та інших злочинах, втік з-під варти в той час, коли перебував на лікуванні в лікарні швидкої допомоги.

6 липня стало відомо, що колишній нардеп Олександр Шепелєв (на фото), який підозрюється в організації умисного вбивства, привласненні і розтраті чужого майна та інших злочинах, втік з-під варти в той час, коли перебував на лікуванні в лікарні швидкої допомоги.

27 червня стало відомо, що Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом фальсифікації медиками діагнозу Шепелєва. Такі висновки були зроблені за результатами проведеної фахівцями Міністерства охорони здоров'я перевірки, які встановили безпідставність винесення діагнозу екс-нардепу.

Шепелєв, за словами голови Державної пенітенціарної служби Сергія Старенького, знаходився в лікарні протягом останніх двох тижнів. "Шепелєв перебував у лікарні (на момент втечі, - ред.)... Опинився в лікарні через те, що у нього підвищився тиск. Була викликана карета швидкої допомоги, він був госпіталізований ще два тижні тому", - розповів Старенький.

Екс-нардепу вдалося втекти позавчора близько 5 ранку. У день втечі його охороняв конвой із 3 чоловік, один з яких (старший конвою) також зник.

На думку політолога Вадима Карасьова, втеча екс-нардепа не була спонтанною і була вигідна "тим, хто не хотів оприлюднення якоїсь інсайдерської інформації, якою володіє Шепелєв". "Не виключаю, що його хотіли використати для того, щоб продовжувати дискредитацію Юлії Тимошенко і "Батьківщини". Відкритих зараз протиріч між соратниками по Майдану немає, але багато фактів свідчать про те, що в латентній, підкилимній формі зараз наростає напруженість і протиріччя в таборі переможців Майдану", - зазначив Карасьов у коментарі РБК-Україна.

Втеча Шепелєва спровокувала низку розглядів, звільнень і відсторонень у структурі Державної пенітенціарної служби. Так, 6 липня Сергій Старенький на своїй сторінці у Facebook написав наступне: "Начальник СІЗО і начальник медчастини СІЗО звільнені з посад. На час перевірки відсторонений начальник територіального управління, матеріали перевірки будуть направлені до прокуратури. Офіцерів, які охороняли ув'язненого в лікарні, допитують. Будемо розбиратися жорстко".

Пізніше глава Пенітенціарної служби розширив список звільнених. Він повідомив, що "підписані накази про звільнення кількох осіб: начальника СІЗО, керівника юридичного управління СІЗО. Призначено службове розслідування".

6 липня Міністерство юстиції ініціювало відсторонення від виконання обов'язків і самого Старенького. Як пояснили РБК-Україна у прес-службі Мін'юсту, рішення із цього питання має приймати Кабінет міністрів.

"Процедура відсторонення від виконання обов'язків державного службовця здійснюється відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 13.06.2000 р. №950 "Про затвердження порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування". Згідно з пунктом 2 постанови, рішення про проведення службового розслідування стосовно голови пенітенціарної служби України Старенького Сергія Євгеновича приймає Кабінет міністрів України - орган, який призначав Старенького С.Є. на посаду", - сказано у відповіді на інформзапит РБК-Україна.

Пошуком винних у втечі Шепелєва зайнялася і прокуратура Києва. Ситуацію із цього приводу сьогодні висвітлював особисто прокурор міста Сергій Юлдашев. Зокрема, він зазначив, що ініційовано проведення службового розслідування відносно глави ДПтСУ, керівника цієї ж установи в місті Києві та Київській області, а також керівників Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги.

Юлдашев також повідомив, що підготовлено підозру за фактом службової недбалості начальнику Київського СІЗО. "Особисто я переконаний, що без участі начальника слідчого ізолятора така втеча була б неможлива. Сама втеча мала місце о 5 годині ранку, але тільки о 10:00 посадові особи пенітенціарної служби повідомили правоохоронним органам про втечу. Не зрозуміло, що вони робили ці п'ять годин і на що вони сподівалися. Схоже, давали можливість підозрюваному якнайдалі піти", - цитує прес-служба прокуратури Юлдашева.

Він також повідомив, що старшому конвою, який охороняв Шепелєва в лікарні, винесено повідомлення про підозру, і він оголошений у розшук. Ще двоє працівників конвойного полку затримані. "Вони кажуть, що нічого не знають. Хтось задрімав, хтось не простежив. Мовляв, перебували в іншій кімнаті. Ось така у них позиція", - повідомив начальник слідчого відділу прокуратури Києва Віталій Бровко.

Нагадаємо, Шепелєв і його дружина Галина 26 березня були екстрадовані з Угорщини до України. 27 березня 2014 р. Печерський районний суд заарештував Шепелєва.

У січні 2013 р. Шепелев був оголошений у міжнародний розшук за підозрою у привласненні майна банку "Родовід" в особливо великих розмірах і замаху на вбивство екс-акціонера "Родовід Банку" Сергія Дядечка.

У 2012 р. стало відомо, що СБУ порушила кримінальну справу проти Шепелєва. Його підозрюють у причетності до розкрадання коштів "Родовід Банку" на суму більше 220 млн грн, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування НБУ на 315,3 млн грн у березні-травні 2009 р.

Зазначимо, що Шепелєв був одним з перебіжчиків у минулому скликанні парламенту. У березні 2011 р. він разом з іншими народними депутатами, обраними до Верховної Ради за списком БЮТ, увійшов до фракції Партії регіонів. Але вже 9 ​​грудня 2011 р. Шепелєв вийшов із фракції Партії регіонів.

Сергій Гвоздков