ua en ru

ОБСЄ негайно приступить до спостереження за дотриманням мінського меморандуму

Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні мають намір негайно приступити до спостереження за реалізацією всіх пунктів мінського меморандуму.

Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні мають намір негайно приступити до спостереження за реалізацією всіх пунктів мінського меморандуму. Про це йдеться в заяві прес-служби місії ОБСЄ в Україні

В ОБСЄ заявили, що вітають підписання тристоронньої контактною групою в Мінську меморандуму про припинення вогню на Донбасі.

"Згідно з мандатом, покладеним на спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні всіма 57 державами-учасниками ОБСЄ, місія буде негайно та активно сприяти реалізації та моніторингу цієї угоди", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що 80 спостерігачів вже знаходяться в регіоні. Ці команди будуть залучені з Маріуполя, Донецька, Костянтинівки, Сєвєродонецька в райони незастосування зброї, зазначені у 5-му пункті мінського меморандуму. "Їх безпека і свобода пересування будуть важливі для виконання роботи, яка була покладена на них", - підкреслюється в заяві.

"Деескалація - в тому числі припинення вогню і відведення важкого озброєння і знешкодження мін та боєприпасів - це життєво важливий перший крок", - вважають в ОБСЄ.

Нагадаємо, 5-й пункт меморандуму передбачає заборону всім сторонам конфлікту розміщувати важке озброєння в ряді населених пунктів в безпосередній близькості від Маріуполя Донецької області.