ua en ru

Нобелівську премію з хімії присудили за мікроскопи з роздільною здатністю

Шведська королівська академія наук назвала лауреатів Нобелівської премії з хімії за 2014 рік.

Шведська королівська академія наук назвала лауреатів Нобелівської премії з хімії за 2014 рік. Золотою медаллю були відзначені творці суперфлуоресцентної мікроскопії, яка дозволила спостерігати дуже малі об'єкти з високим роздільною здатністю.

Лауреатами Нобелівської премії 2014 року за дослідження в галузі хімії стали Штефан Хеллі (Німеччина) і Вільям Мернер і Ерік Бетциг (обидва - громадяни США) за розробку методів флуоресцентної мікроскопії надвисокої роздільної здатності. У прес-релізі Нобелівського комітету наголошується, що суперфлуоресцентна мікроскопія дозволила вченим вивчити будову різних об'єктів на дуже малих масштабах c рекордно високою роздільною здатністю. З допомогою цієї методики можна, зокрема, вивчати структуру біологічних молекул, що важливо з точки зору створення нових ліків.

У 2013 році Нобелівський комітет присудив премію з хімії Мартіну Карплусу, Майкл Левітт і Арі Уоршелу за "створення багаторівневих моделей складних хімічних систем". Їх дослідження заклали основу для створення потужних комп'ютерних програм, які використовуються для розуміння і передбачення хімічних процесів. У прес-релізі Нобелівського комітету зазначалося, що роботи лауреатів, які використовували підходи квантової хімії, важливі для розуміння структури та функції молекул в живих клітинах, а також для створення нових ліків.

За всю історію Нобелівської премії нагороду за досягнення в області хімії отримав єдиний учений з Росії або Радянського Союзу - в 1956 році за дослідження в області хімічних реакцій" золотою медаллю було відзначено академік Микола Семенов.

У 2014 році в список претендентів на найпрестижнішу премію миру увійшли 278 номінантів, у тому числі 47 громадських і міжнародних організацій. За умовами премії цей список не є секретним, архіви комітету можуть бути опубліковані лише через 50 років. Незважаючи на те, що почалася нобелівський тиждень проводиться в 113-й раз, премію по хімії присуджують лише в 106-й раз. В 1916, 1917, 1924, 1933 і 1940-1942 роках з різних причин премія з хімії не присуджувалася.

Нобелівський тиждень традиційно розпочалася з оголошення лауреата в області медицини і фізіології. У понеділок, 6 жовтня, Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі оголосив про присудження премії за 2014 рік американцеві Джону О Кифу і норвезьким фізіологам - подружжю Мей-Брітт Мозер і Едварду Мозеру. Премія присуджена за дослідження мозку і відкриття клітин, що відповідають за систему позиціонування.

Мова йде про нейронах, які дозволяють людині орієнтуватися у просторі, точно визначати місце розташування, запам'ятовувати і прокладати маршрути. Нобелівський комітет метафорично характеризує цю систему як "внутрішню GPS".

На наступний день Нобелівський комітет оголосив, що премія 2014 року за дослідження в галузі фізики присуджена японським ученим Ісаму Акасаки, Хіроші Амано і Сюдзі Нахамура (останній є громадянином США). Вони стали лауреатами за "винахід ефективних синіх світловипромінюючих діодів, які дозволили створити джерела яскравого та енергозберігаючого білого світла".

Шведська академія, Нобелівський комітет якої приймає рішення про присудження премії в галузі літератури, за традицією назвала дату оголошення лауреата пізніше всіх. Виявилося, що переможець буде оголошений в четвер, 9 жовтня. Ім'я володаря Нобелівської премії миру стане відомо 10 жовтня, а лауреата заснованої в 1968 році Банком Швеції "Премії з економіки пам'яті Нобеля" назвуть 13 жовтня. Сума кожної з Нобелівських премій у 2014 році становить 8 млн шведських крон (1 млн дол.).

Нагадаємо, вчора, 7 жовтня, Шведська королівська академія наук назвала лауреатів Нобелівської премії з фізики за 2014 рік. Нагорода присуджена за дослідження в області світла, премію отримали троє японських вчених.