ua en ru

Нобелівську премію з фізики присудили за синій світлодіод

Шведська королівська академія наук назвала лауреатів Нобелівської премії з фізики за 2014 рік.

Шведська королівська академія наук назвала лауреатів Нобелівської премії з фізики за 2014 рік. Нагорода присуджена за дослідження в області світла, премію отримали троє японських учених.

Лауреатами Нобелівської премії 2014 року за дослідження в галузі фізики стали японські вчені Ісаму Акасакі, Хіроші Амано і Сюдзі Нахамура (останній є громадянином США). Нагорода присуджена за "винахід ефективних синіх світловипромінюючих діодів, які дозволили створити джерела яскравого та енергозберігаючого білого світла".

Нобелівськими лауреатами з фізики у 2013 році стали Пітер Хіггс і Франсуа Енглер. Їх вибрали за теоретичні роботи, в яких описано, яким чином у елементарних частинок з'являється маса і як слабке поле перестає бути схожим на електромагнітне. Ключову роль у цьому процесі зіграв знаменитий бозон Хіггса, існування якого було підтверджено в ході експериментів на Великому адронному колайдері.

То рішення стало рідкісним винятком, коли дуже багатьом експертам вдалося вірно передбачити вибір Нобелівського комітету. Оскільки найпрестижнішою нагородою в світі науки відзначаються тільки експериментально підтверджені роботи, Хіггсовій і Энглеру довелося чекати своєї премії дуже довго - 48 років, причому співавтор Франсуа Енглера, Роберт Браут, на жаль, просто не дожив до визнання його заслуг Нобелівським комітетом. Про високу ймовірність відкриття бозона Хіггса повідомили у кінці 2011 року, у 2012 році про частці говорили більш впевнено, а в березні 2013 року її відкриття підтвердили остаточно.

Троє інших вчених, що подали статтю з описом аналогічного механізму порушення симетрії практично одночасно з лауреатами, - Джеральд Гуральник, Річард Хаген і Томас Кіббл - залишилися осторонь. Ймовірно, Нобелівський комітет вирішив, що виділяти когось одного з них буде ще менш правильно, ніж залишити без премії всіх.

Російські вчені-фізики ставали лауреатами номінація 10 разів. У 2003 році Олексій Абрикосов і Віталій Гінзбург спільно з британцем Ентоні Легеттом отримали цю престижну нагороду "за новаторський внесок у теорію надпровідників". Лауреат 2000 року Жорес Алфьоров був удостоєний премії за розробки в напівпровідниковій техніці. У 2010 році нагороди за створення найтоншого у світі матеріалу, графена, були удостоєні працюють у Великобританії вихованці російської наукової школи Андрій Гейм і Костянтин Новосьолов.

У список претендентів на найпрестижнішу премію світу в 2014 році увійшли 278 номінантів, у тому числі 47 громадських і міжнародних організацій. За умовами премії цей список не є секретним і може бути відданий розголосу лише через 50 років.

Нобелівський тиждень традиційно розпочалася з оголошення лауреата в області медицини і фізіології. У понеділок, 6 жовтня, Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі оголосив про присудження премії з фізіології або медицині за 2014 рік американцеві Джону О Кифу і норвезьким фізіологам - подружжю Мей-Брітт Мозер і Едварду Мозеру. Премія присуджена за дослідження мозку і відкриття клітин, що відповідають за систему позиціонування.

Мова йде про нейронах, які дозволяють людині орієнтуватися у просторі, точно визначати місце розташування, запам'ятовувати і прокладати маршрути. Нобелівський комітет метафорично характеризує цю систему як "внутрішню GPS". Основоположником цих досліджень був Джон о'кіф, який в 1971 році виявив у щурів особливий тип нервових клітин в області гіпокампу, причому ті чи інші клітини гіпокампа були активовані в залежності від місця в кімнаті, де знаходилося тварина. О'кіф прийшов до висновку, що ці клітини ("нейрони місця") формують для щура карту місцевості.

Через три десятиліття, у 2005 році, нейрофізіологи Мей-Брітт і Едвард Мозеры відкрили ще один компонент мозкової системи позиціонування - так звані grid-нейрони ("координатні нейрони", "нейрони координатної сітки"), розташовані в энторинальной області кори - поруч з гиппокампом. На відміну від «нейронів місця», ці клітини мають множинні області збудження, які розбивають навколишнє середовище на гексагональну структуру (шестикутна решітка). У сукупності grid-нейрони формують систему координат, яка дозволяє точно орієнтуватися в просторі.

У середу, 8 жовтня, Нобелівський комітет оголосить лауреата з хімії. Шведська академія, Нобелівський комітет якої приймає рішення про присудження премії в галузі літератури, поки не оголосила дату оголошення результату. Ім'я володаря Нобелівської премії миру стане відомо 10 жовтня, а лауреата заснованої в 1968 році Банком Швеції "Премії з економіки пам'яті Нобеля" назвуть 13 жовтня. Сума кожної з Нобелівських премій у 2014 році становить 8 млн шведських крон (1 млн дол.).