ua en ru

Податкова міліція ліквідувала тіньовий "центр ЗЕД-аутсорсингу"

Співробітниками податкової міліції ліквідовано тіньовий "центр ЗЕД-аутсорсингу", який надавав послуги із заниження цін на імпортовані товари, митного очищення і продажу "імпортного" податкового кредиту фіктивних підприємств і конвертаційних центрів. Про це повідомляє прес-служба першого заступника голови Державної фіскальної служби України (ГФС) Володимира Хоменка

Повідомляється, що в 2012-2014 рр. учасниками злочинної групи був створений ряд комерційних підприємств, які імітували активну легальну господарську діяльність, а насправді, надавали незаконні послуги великим українським імпортерам іноземних товарів.

Зазначається, що тільки в 2014 р. "центром ЗЕД-аутсорсингу" на територію України з порушеннями митного і податкового законодавства було ввезено товарно-матеріальних цінностей на суму понад 72 млн грн.

Слідством встановлено, що послугами цього центру з метою приховування реальної ринкової вартості імпортних товарів від митного оформлення (і як наслідок, зниження бази оподаткування з ПДВ), тривалий час користувався ряд великих гравців у сфері роздрібних продажів квітів, продуктів харчування та меблів.

Згідно з повідомленням відомства, для прикриття незаконної діяльності та блокування процесуальних дій з боку правоохоронних органів, організаторами і співучасниками "центру ЗЕД-аутсорсингу" було спеціально зареєстровано адвокатське об'єднання та отримано посвідчення адвокатів. В офісі цього об'єднання розташовувалася бухгалтерія і перебувала податкова звітність фіктивних СПД. При цьому, оформлення митної документації, як правило, здійснювалося в "мобільному офісі", в ролі якого виступав спеціально обладнаний автомобіль співучасниці даної злочинної групи.

У ході обшуків були вилучені підроблені штампи і печатки "Держкарантину", "Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України", "Державної екологічної інспекції в Київській обл.", "Державної санітарно-епідеміологічної служби України", а також печатки підприємств нерезидентів (Нідерланди, Великобританія), міжнародні контракти, інвойси, сертифікати якості ввезеного товару, міжнародні товарно-транспортні накладні, податкові накладні, акти виконаних робіт, рахунки фактур, незаповнені бланки вантажно-митних декларацій з печатками "Ввіз дозволено", печатки підприємств-резидентів.

За словами першого заступника голови ГФС Володимира Хоменка, справа про "Центрі ЗЕД-аутсорсингу" є по-своєму унікальним і показовим. "Це приклад так званої "інтелектуальної злочинності" і показник високого рівня професіоналізму оперативних працівників і слідчих", - зазначив він.

Також повідомляється, що приблизний розмір завданої шкоди буде оцінений після проведення перевірок усіх підприємств, що входили в "центр ЗЕД - аутсорсингу", а також підприємств-контрагентів і конвертаційних центрів.