ua en ru

Мін'юст припинив набуття чинності скандального наказу Державіаслужби

Мін'юст припинив набуття чинності скандального наказу Державіаслужби
Міністерство юстиції припинило набуття чинності скандального наказу Державної авіаційної служби.

Міністерство юстиції припинило набуття чинності скандального наказу Державної авіаційної служби. Про це повідомляє прес-служби Міністерства юстиції.

"Міністерство юстиції повідомляє, що наказ Державної авіаційної служби від 24 жовтня 2014 року № 686 "Про затвердження Авіаційних правил "Порядок надання і анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній", яким Міністерством юстиції 13 листопада 2014 року присвоєно № 1440/26217, на сьогодні не набув чинності, оскільки він не включений до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів та не опубліковано в інформаційному бюлетені "Офіційний вісник України", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, на сьогодні процедура державну реєстрацію зазначеного нормативно-правового акта не завершена, враховуючи вимоги законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, зокрема, пункту 1 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731, згідно з яким державна реєстрація нормативно-правового акта полягає у проведенні правової експертизи на відповідність його Конституції та законодавству України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколами до неї, міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та acquis communautaire, антикорупційної експертизи, а також з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, прийнятті рішення про державну реєстрацію цього акта, присвоєнні йому реєстраційного номера та занесенні до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів.

У зв'язку з надходженням численних звернень суб'єктів господарювання щодо неврахування Державною авіаційною службою при прийнятті проекту наказу "Про затвердження Авіаційних правил "Порядок надання і анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній" висновків і пропозицій, наведених у виписці з протоколу експертної групи з питань реформування галузі авіаційного транспорту від 11 серпня 2014 року (створеної при Міністерстві інфраструктури), а також інших зауважень Міністерство юстиції звернулося до Міністерства інфраструктури та Державної авіаційної служби з пропозицією провести відкриті громадські обговорення щодо наказу Державної авіаційної служби від 24 жовтня 2014 року № 686 "Про затвердження Авіаційних правил "Порядок надання і анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній".

Зазначається, що тільки після врахування всіх пропозицій, висловлених громадськістю, Міністерство юстиції в максимально стислі терміни здійснить правову експертизу та державну реєстрацію запропонованих змін до цього наказу.

На початку листопада 2014 р. Державіаслужба оприлюднила наказ про нові правила надання авіакомпаніям прав на експлуатацію повітряних ліній - міжнародних і внутрішніх. Лоу-кост компанії, а саме Wizz Air, угледіли в них монополізацію авіаперевезень. Зокрема, нарікання викликала норма документа, згідно якої перевізники зобов'язані назвати кінцевих власників, які, згідно з новими правилами, повинні бути громадянами України.