ua en ru

Міліціонери на блокпосту в Харкові заперечують побиття журналіста

За фактом конфлікту міліціонерів на блокпосту ДПС ДАІ "Пісочин" на виїзді з Харкова і журналіста і правозахисника Костянтина Реуцького проводиться службова перевірка. Розгляд інциденту між правоохоронцями і представниками ЗМІ перебуває на особистому контролі начальника обласного ГУМВС Анатолія Дмитрієва. Результати службової перевірки за даним фактом будуть доведені до відома громадськості, йдеться у повідомленні ВЗГ ГУМВС України в Харківській області.

Як повідомила міліція, 29 січня на цьому блокпосту був зупинений автомобіль з луганськими номерами. "У відповідь на законні вимоги працівників міліції, водій транспортного засобу заявив правоохоронцям таку фразу "Ви займаєтеся перевіркою нашої машини, тому що вам нема чим більше зайнятися". Інцидент стався, коли водій автомобіля намагався дістати щось з кишені, на що співробітники міліції швидко відреагували, заблокувавши його рух. Чоловік розцінив дії правоохоронців, як напад на нього і впав на землю, на що працівники міліції спробували підняти його і надати необхідну допомогу. Враховуючи даний факт, журналісти вирішили влаштувати конфліктну ситуацію, вступили з правоохоронцями в суперечку і звинуватили їх у нанесенні тілесних ушкоджень і неправомірних діях. Працівники міліції негайно викликали на місце події медиків швидкої невідкладної допомоги та експертів-криміналістів, які не виявили у заявників жодних травм. Від надання медичної допомоги та госпіталізації вони відмовилися", - йдеться в офіційному повідомленні ВЗГ ГУМВС України в Харківській області.

Блок-пост "Пісочин" оснащений камерами відеоспостереження. Міліція також звернулася з проханням до проїжджали повз водіям надати дані автовидеорегистраторов.
Раніше очевидець конфлікту журналістка "Громадського ТБ" Анастасія Станко повідомила у Facebook, що Реуцького "скрутили на харківському посту ДАІ екс-беркутівці", побили, відібрали камеру. Міліціонери (прапорщики Риярко, Костюк і Гончаренко) відмовилися представлятися, і вини своєї не відчувають "тому що не було і за Майдан нічого".

Вночі на місце події виїхав голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута. "Закликаю всіх не поспішає з висновками і дочекатися офіційного коментаря МВС з цього приводу. На поточний момент можу сказати, що справа перебуває на контролі начальника УВС, а так ж, зі свого боку, обіцяю, що всі обставини будуть вивчені повно, всебічно і максимально оперативно. Як губернатор області, вважав для себе необхідним принести вибачення журналістам за трапився інцидент", - повідомив Ігор Балута в Facebook.

Також міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв публічно оприлюднити результати розслідування цього інциденту.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що співробітники харківської міліції побили журналіста і правозахисника Костянтина Реуцького, також відібравши у нього фотокамеру.