ua en ru

Mail.ru Group викупила 48% акцій "ВКонтакте" у UCP за 1,47 млрд дол

Компанія Mail.ru Group оголосила про закриття угоди з викупу у фонду United Capital Partners (UCP) частки в 48,01% в капіталі VK.Com Limited (VK), що управляє соціальною мережею "ВКонтакте" за $1,47 млрд. Угода була профінансована за рахунок власних коштів Mail.ru Group, а також залученого кредиту Газпромбанку в розмірі 22,2 млрд руб.

Компанія Mail.ru Group оголосила про закриття угоди з викупу у фонду United Capital Partners (UCP) частки в 48,01% в капіталі VK.Com Limited (VK), що управляє соціальною мережею "ВКонтакте" за 1,47 млрд дол. Угода була профінансована за рахунок власних коштів Mail.ru Group, а також залученого кредиту Газпромбанку в розмірі 22,2 млрд руб.

Раніше Mail.ru належало 52% акцій VK, тепер вона стала єдиним власником соціальної мережі.

"Консолідація 100% VK дозволить зосередитися на продукті і його подальшому розвитку. Ми поважаємо успішні результати, досягнуті "ВКонтакте", і не плануємо проводити істотних змін команди, яка працює над проектом, або самого продукту. Більше того, ми готові надати нинішній команді можливість реалізувати свої плани й ініціативи", - запевнив голова Mail.ru Group Дмитро Гришин.

За умовами угоди, одночасно з укладенням угоди Mail.ru Group, фонд UCP і засновник "ВКонтакте" Павло Дуров відмовляються від будь-яких претензій один до одного та продовження всіх наявних судових позовів.

"Ми задоволені угодою і підтверджуємо повне врегулювання взаємних претензій. Бажаємо бізнесу VK подальшого успішного зростання", - повідомила партнер UCP Вікторія Лазарєва.

Засновник "ВКонтакте" Павло Дуров заявив, що вітає рішення колишніх партнерів відмовитися від яких-небудь претензій до його нинішнього проекту Telegram.

"Зі свого боку я визнаю, що знімаю претензії до UCP і вітаю всіх, хто взяв участь у врегулюванні конфлікту", - зазначив він.
Після випуску месенджера Telegram в серпні 2013 року UCP звинуватив Дурова в роботі над сервісом, який конкурує з "ВКонтакте" на гроші самої соцмережі. У квітні 2014 року фонд повідомив, що вважає Telegram частиною "ВКонтакте", і тому викупив у американського партнера Дурова Акселя Неффа три компанії, що управляють бізнесом Telegram, серед них - Telegram LLC, на яку було зареєстровано товарний знак месенджера і додаток в App Store. Представники UCP обіцяли передати ці компанії на баланс соцмережі.

У відповідь Дуров заявив, що "фонд незаконним чином отримав доступ до американських компаній, яким належать торгові знаки Telegram та Telegraph на території Сполучених Штатів".

У квітні 2014 року UCP подав позови Дурову і Mail.ru Group Алішеру Усманову (володіє ще 52% "ВКонтакте"), вимагаючи передати Telegram у власність "ВКонтакте". Пізніше Дуров подав зустрічний позов в окружний суд США по південному округу штату Нью-Йорк до фонду UCP, голові фонду Щербовичу, його партнерам Вікторії Лазарєвої та Юрію Качуро, а також своїм колишнім партнерам по соцмережі "ВКонтакте" Іллі Перекопському і Акселю Неффу. Дуров звинуватив їх у шахрайстві і здирництві у нього месенджера Telegram. Тепер всі ці позови повинні бути анульовані.

"Всі отримали те, що хотіли. Для UCP це була хороша інвестиція. Дуров зможе зосередитися на проекті Telegram, всі взаємні позови відкликані", - повідомив РБК джерело в фонді UCP.

Він відмовився говорити, скільки фонд заплатив В'ячеслава Мірілашвілі і Льву Левієву за 48% "ВКонтакте" в квітні 2013 року. Тоді аналітики оцінювали всю мережу не дорожче 2 млрд дол., а джерело "Ведомостей" стверджував, що сума угоди склала 900 млн дол. Таким чином, UCP міг заробити на цій інвестиції 470-570 млн дол. приблизно через 17 місяців.

На початку вересня 2014 року повідомлялося, що Mail.ru Group може викупити 48%-ву частку "ВКонтакте" за 1,4 млрд дол.
У березні 2013 року Mail.ru Group придбала 12% акцій "ВКонтакте" у гендиректора "МегаФона" Івана Тавріна, який у грудні 2013 року купив ці акції у засновника соцмережі Павла Дурова.

Фонд UCP викупив 48% акцій "ВКонтакте" у співзасновників соцмережі В'ячеслава Мірілашвілі і Лева Левіева в квітні 2013 року. Дізнавшись про угоду, Дуров оголосив, що вона суперечить статуту "ВКонтакте", оскільки інші акціонери не були повідомлені про переговори. У відповідь Щербович послався на своїх юристів, які гарантували йому чистоту угоди.

У березні 2014 року "Ведомости" повідомляли, що Mail.ru Group може викупити 48% акцій "ВКонтакте", що належать UCP. Тоді партнер UCP Вікторія Лазарєва заявляла, що до "детальних твердих пропозицій справа не доходила", але "якщо буде гарна пропозиція", фонд його розгляне.

Оцінка "ВКонтакте" фігурувала лише одного разу - коли в квітні 2014-го Mail.Ru Group викупила 12% "ВКонтакте" у структури гендиректора "Мегафона" Івана Тавріна. За цю частку вона віддала 12,43 млрд руб., надавши продавцеві також опціон на покупку 100% HeadHunter.ru, вказала група у своїй фінансовій звітності. Чиста вартість опціону була оцінена в 200 млн руб., але він так і не був реалізований. Таким чином, на день закриття угоди - 4 квітня - вся "ВКонтакте" була оцінена в 103,583 млрд руб. або 2,917 млрд дол.

Капіталізація Mail.ru Group на Лондонській біржі на 14:30 мск зріс на 3,83% до ціни закриття напередодні, приблизно до 6,3 млрд дол.