ua en ru

Кількість жертв терактів у світі за 2013 р. збільшилася на 30%, - дослідження

Тероризм у світі стає смертоноснішим: за минулий рік число жертв терактів виявилося на 30% більше, ніж у середньому за попередні п'ять років.

Тероризм у світі стає смертоноснішим: за минулий рік число жертв терактів виявилося на 30% більше, ніж у середньому за попередні п'ять років. Згідно з даними дослідницької компанії Maplecroft, торік у результаті терористичних атак загинули 18,668 тис. осіб, а середній показник за останні п'ять років становить 14,433 тис., передає "Росія 24".

При цьому саме число терористичних актів знизилося до 9,471 тис. порівняно із середнім показником у 10,468 тис. "Показово, що терористичні методи стали смертоноснішими за останній рік", - наголошується в дослідженні.

Все це позначається на житті громадян різних країн, стані інфраструктури, а також завдає вельми серйозний економічний збиток.

У Maplecroft назвали 12 країн із вкрай високим ступенем ризику, який є результатом високого рівня нестабільності і слабкого управління.

Перший рядок у списку гарячих точок тероризму займає Ірак, де сталося втричі більше терористичних актів, ніж у Пакистані, який займає друге місце за кількістю терактів. Уряд у Багдаді нездатний боротися з воєнізованим угрупуванням і вже втратив контроль над багатьма ключовими містами і районами на півночі та в центрі країни.

Потім слідують Афганістан, Пакистан і Сомалі, а от у Нігерії, яка займає п'яте місце за версією Maplecroft, теракти найнебезпечніші. Найдинамічніша економіка Африки у 2013 р. зіткнулася з величезною кількістю терористичних актів. Їх число досягло 146, а кількість загиблих склала 3,477 тис.

"Лівія, Кенія і Єгипет є одними з небагатьох країн, де зафіксовано значне збільшення ризиків, - зазначає головний аналітик по ризиках Maplecroft Джордан Перрі. - Ключові галузі промисловості, в тому числі туристична і нафтогазова, значно постраждали".

Видобуток нафти в Лівії знижується, що стало результатом кількох атак у минулому році. Це, своєю чергою, підвищує терористичні ризики у Єгипті, чий туристичний сектор вже страждає від нещодавніх потрясінь. На цей сектор припадає 11% ВВП країни, а падіння в I кварталі цього року в річному вираженні склало відразу 43%.

Схожа історія спостерігається в Кенії, яка займає 12-е місце у списку Maplecroft. Після теракту в торговому центрі туристичний сектор стикається з відчутним падінням, при цьому на нього припадає 12% економіки країни. Проте Кенія успішно розмістила єврооблігації на 2 млрд дол., що засвідчує інтерес інвесторів.

Кількість жертв терактів у світі за 2013 р. збільшилася на 30%, - дослідження

(Інфографіка: MapleCroft)

У доповіді також зазначається швидке зростання числа терористичних актів у Китаї. У 2014 р. їх число досягло 76 порівняно із 16 за перші шість місяців 2013 р. Втім, економічний вплив від них поки вельми незначний.