ua en ru

КМДА розраховує, що Мінкульт профінансує відновлення зруйнованої стіни Софійського собору

Постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при КМДА за дорученням мера столиці Віталія Кличка провела інспекцію на місці обвалу внутрішньої стіни на території Національного заповідника "Софія Київська". Про це повідомили у прес-службі КМДА.

"На виконання рішення комісії профільні комунальні підприємства здійснюють обстеження інженерних мереж біля господарської цегляної огорожі на ділянці між Митрополичим садом Національного заповідника та прибудинковою територією будинку на вулиці Стрілецькій, 7/6", - йдеться в повідомленні.

У висновках комісії зазначається, що ділянка огорожі, яка обвалилася, була зведена в 60-х роках XX століття з різносортної, в тому числі пустотілої цегли, без перев'язки між окремими його частинами. На відстані близько 12 метрів від огорожі влітку проводилися археологічні розкопки, місце яких законсервовано.

За дорученням комісії Шевченківська райдержадміністрація відгородила небезпечні місця і встановила попереджувальні знаки поблизу місця, де обвалилася стіна.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при КМДА зазначила необхідність проведення робіт з відновлення конструкцій частини господарської цегляної огорожі на ділянці між Митрополичим садом і прибудинковою територією будинку на вул. Стрілецькій, 7/6 відповідно до рекомендацій, наданих НДІ будівельних конструкцій.

"В установленому законодавством порядку фінансувати проведення робіт з відновлення конструкцій частини стіни, яка обрушилася, має Міністерство культури. Зазначена цегляна огорожа знаходиться не на балансі міста, але Київ готовий залучити спонсорів і допомогти у відновленні огорожі", - зазначили в комісії КМДА.

Нагадаємо, в червні прокуратура Києва повідомила про те, що на території Софійського собору попереджено будівництво.