ua en ru

ГПУ затримала заступника голови НБУ Приходька

Генеральна прокуратура України (ГПУ) вчора, 31 липня 2014 р., затримала заступника голови Національного банку України (НБУ) Бориса Приходько.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) вчора, 31 липня 2014 р., затримала заступника голови Національного банку України (НБУ) Бориса Приходька. Про це на брифінгу заявив перший заступник генерального прокурора Микола Герасимюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вчора ГПУ затримала першого заступника голови Національного банку Бориса Приходька. За результатами проведеного у кримінальному провадженні розслідування встановлено, що протягом лютого 2014 р. перший заступник голови НБУ Приходько за попередньою змовою з головою правління ПАТ "Аграрний фонд" Кірюком і службовими особами "Брокбізнесбанк", зокрема (Денисом) Бугаєм незаконно заволоділи грошовими коштами ПАТ "Аграрний фонд" у сумі 2 млрд 69 млн грн", - заявив Герасим'юк.

За його словами, в кримінальному провадженні 31 липня 2014 р. Приходьку і Кирюку оголошено підозру у скоєнні злочину. Приходьку інкримінується ст. 191 ч. 5 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 209 ч. 3 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Герасимюк зазначив, що суд обрав Приходьку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і призначив заставу в сумі 200 млн грн.

Герасим'юк також зазначив, що слідство встановило, що Приходько виконував функції організатора злочину.

Нагадаємо, Приходько був призначений першим заступником голови НБУ в грудні 2012 р. Зараз він значиться на сайті НБУ як замголови регулятора.

Приходько почав свою трудову діяльність у 1993 р. в акціонерному комерційному агропромисловому банку "Україна", у якому пропрацював до 2001 р. У 2001-2003 рр. працював у ВАТ Комерційний банк "Хрещатик". З 2003 до 2012 р. - у ПАТ "Державний ощадний банк України", де з 2008 р. обіймав посаду директора казначейства.