ua en ru

ГПУ прийняла рішення видати Росії підозрюваного в екстремізмі, - джерело

У Генеральній прокуратурі України (ГПУ) готові видати Росії Михайла Волкова, підозрюваного в участі в екстремістському співтоваристві "Бойова організація російських націоналістів". Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Рішення було прийнято ще 18 липня 2013 р., а 19 липня його вручили Волкову, який утримується в Лук'янівському СІЗО. У Росії його підозрюють в участі в екстремістському співтоваристві, а також у вбивстві й незаконному обороті зброї. Крім того, Михайла Волкова звинувачують у співучасті у вбивствах російського антифашиста Федора Філатова та студента Расула Халілова, який проходив у справі "Чорних яструбів" - етнічного злочинного угруповання, члени якої звинувачувалися у нападах на осіб слов'янської зовнішності. У квітні цього року Росія оголосила його у міжнародний розшук, а 10 травня він був затриманий у Києві співробітниками СБУ. 13 червня Шевченківський райсуд столиці задовольнив клопотання прокуратури Києва про застосування до Михайла Волкова екстрадиційного арешту. 20 червня Апеляційний суд Києва залишив апеляцію Волкова без задоволення. Втім, затриманий ще може оскаржити рішення ГПУ. "Його можна оскаржити протягом десяти днів, - розповіли виданню в ГПУ. - Але поки, за нашими даними, він цим правом не скористався". Якщо Михайло Волков оскаржить рішення, процес його екстрадиції може затягнутися, оскільки навіть у разі відмови суду він ще зможе звернутися до суду вищої інстанції.

Читайте також: В Україні та Сербії затримано підозрюваних у вбивстві судді в Росії

Крім того, вчора стало відомо, що Вищий суд Сербії скасував рішення про екстрадицію до РФ ще одного фігуранта справи "Бойової організації російських націоналістів" Іллі Горячова. Раніше він проходив свідком у справі про вбивства в Москві адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової. У березні цього року Горячев не з'явився на проведення слідчих дій, після чого був оголошений в розшук. 9 травня його затримали в Сербії, а 12 червня суд Белграда застосував до нього екстрадиційний арешт. Однак тепер справу направили на повторний розгляд. Адвокатам Горячева вдалося довести, що рішення про його видачу порушує норми Європейської конвенції про екстрадицію, зокрема заборону видавати людину, якщо інкриміноване їй діяння "розглядається запитуваною стороною як політичний злочин".