ua en ru

Екс-керуючі мережі "Амстор" намагалися привласнити актив за спиною головних акціонерів, - ЗМІ

Екс-керівники групи компаній (ГК) "Амстор" брати Володимир і Олександр Вагаровські намагалися шахрайським шляхом привласнити активи торговельної мережі за спиною у основного власника - промислово-інвестиційної групи "Смарт-Холдинг". Про це йдеться в матеріалі видання "Економічна правда".

За даними ресурсу, за спиною у інших акціонерів, які володіють сукупно 85% пайової участі ("Смарт-Холдинг" - 70%, Е. Шифрін - 15%), Вагаровські створили низку підставних компаній, на які виводилася виручка всіх магазинів, переводилися співробітники та договору з постачальниками. Одне підприємство було створено на території, яка контролюється українською владою, а інше - у так званій ДНР. Дані підприємства на 100% були підконтрольні Вагоровським. Всі борги повинні були залишитися на структурах, в яких вони контролювали лише 15% акцій. 18 магазинів, які функціонують в зоні АТО, Вагоровские перевели на компанію ТОВ "Премиумторг", яка працює за законодавством невизнаної ДНР, збирає виторг магазинів готівкою і не платить податки в український бюджет. За даним фактом СБУ проводить розслідування.

Незаконні дії Вагоровських, говориться в матеріалі, спонукали "Смарт-Холдинг" відновити прямий операційний контроль над мережею (раніше вони контролювали роботу торговельної мережі тільки через наглядову Раду, - Ред.) і провести повну заміну менеджменту компанії. У той же час, 31 грудня 2014 р. при спробі довести ці зміни трудовим колективам представники "Смарт-Холдингу" зустріли збройний опір невстановлених осіб, які діяли за вказівкою Вагоровських. Вони заблокували магазини до 9 січня 2015 р. Згодом, після втручання правоохоронних органів і отримання доступу на територію магазинів, основний акціонер виявив повне руйнування IT-інфраструктури та розкрадання первинної фінансової та кадрової документації, в т. ч трудових книжок персоналу.

Відзначається, що в даний час "Смарт-Холдинг" контролює всі магазини, які знаходяться на території, підконтрольній Україні (20 торгових центрів). У свою чергу, під контролем міноритаріїв залишилися 18 магазинів, розташованих у зоні АТО. За даними ЗМІ, саме в Донецьк вивезені головні сервери компанії, вся фінансова та кадрова документація мережі. Також Вагоровские доручили всім менеджерам центрального офісу "Амстор" переїхати в столицю самопроголошеної ДНР.

"Економічна правда" зазначає, що в даний час активна фаза протистояння навколо мережі пройшла. Смарт-Холдинг проводить відновлення IT-інфрастурктури компанії, відновлює контакти з постачальниками та орендарями в рамках підготовки магазинів мережі до відкриття. Головний акціонер виплатив зарплату співробітників в Києві і Дніпропетровську, в інших містах виплата зарплати затримується із-за дій самих співробітників, які, виконуючи накази Вагоровських, не виходять на робочі місця.

Нагадаємо, що 31 грудня 2014 року озброєні люди заблокували роботу ряду магазинів мережі "Амстор" в Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі та інших містах. На місця подій прибула міліція, робота магазинів була відновлена, але ненадовго. Зараз не працюють більшість магазинів мережі "Амстор".

"Смарт-Холдинг", основний акціонер "Амстора", заявив, що озброєні люди, які блокували магазини мережі, діяли за вказівкою її колишнього керуючого і міноритарного акціонера Володимира Вагаровського. Екс-керуючий не погодився з рішенням головних власників про відсторонення його від управління групою компаній "Амстор" і робить все, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань. Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Ст. Вагоровського присвоїти компанію, а також розкрадання грошових коштів для особистого збагачення.

Головний акціонер рітейлера - "Смарт-Холдинг" - звернувся в правоохоронні органи і закликав співробітників зберегти стабільну роботу всіх підприємств групи компаній "Амстор". Екс-керуючий шантажує менеджмент магазинів, примушує не виходити на роботу і приховувати торгову виручку від інкасації.

Компанія "Гелабран Реал Істейт" - акціонер, який стояв біля витоків створення групи компаній "Амстор", підтримав головного акціонера групи Смарт-Холдинг в прагненні стабілізувати роботу торгових центрів "Амстор" по всій Україні. У повідомленні компанії сказано: "Ми засуджуємо дії міноритарного акціонера Володимира Вагоровського і колишнього менеджменту в особі Олександра Вагоровського, які призвели до зупинки роботи магазинів.