ua en ru

Справи про пошкодження пам'ятника Леніну в Києві в 2009 р. і про заворушення на акції "Україна без Кучми" відправлені в суд на перегляд

Прокуратура Києва направила до Шевченківського та Голосіївського райсудів заяви про перегляд за нововиявленими обставинами вироків у справі про пошкодження пам'ятника Леніну у серпні 2009 року і в так званій кримінальній справі "9 березня" щодо масових заворушень, пов'язаних з проведенням суспільно-політичної акції "Україна без Кучми" в 2001 році.

Прокуратура Києва направила до Шевченківського та Голосіївського райсудів заяви про перегляд за нововиявленими обставинами вироків у справі про пошкодження пам'ятника Леніну у серпні 2009 року і в так званій кримінальній справі "9 березня" щодо масових заворушень, пов'язаних з проведенням суспільно-політичної акції "Україна без Кучми" в 2001 році. Про це йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури міста Києва.

Як зазначає прокуратура, таким чином розпочато процес перегляду так званих "політичних справ".

Пам'ятник Леніну був пошкоджений 30 червня 2009 року. П'ятеро членів націоналістичного руху відбили йому руку і ніс. 19 червня 2013 року Шевченківський районний суд Києва визнав їх "винними в хуліганстві". Микола Кохановський отримав 3 роки обмеження волі з випробувальним терміном 2 роки, голова Дубровицької організації ВО "Свобода" Олександр Задорожний, а також: Андрій Тарасенко, Богдан Франт і Іван Срібний отримали по 2 роки позбавлення волі.

У тому ж році пам'ятник було відреставровано, проте 8 грудня 2013 року під час протестів на майдані пам'ятник було скинуто з постаменту і зруйнований мітингувальниками за допомогою кувалд.

Справа "9 березня" стосується масових антипрезидентських акцій протесту в 2001 році в Києві. Тоді демонстранти, члени УНА-УНСО, закидали адміністрацію президента тухлими яйцями і камінням, а пізніше затіяли бійку з міліцією.

Слідче управління Служби безпеки України порушило проти них кримінальну справу за ст. 71 Кримінального кодексу України (масові заворушення). А .у грудні 2002 року Голосіївський районний суд Києва засудив 18 членів УНА-УНСО до 2-5 років позбавлення волі. Апеляційний суд Києва пом'якшив вирок 10 з 18 членів партії, скоротивши їх на термін від 1 місяця до 1,5 років.