ua en ru

Кількість біженців в Україні з південно-сходу і Криму досягла 46,1 тис. осіб, - УВКБ ООН

Кількість біженців в Україні з південно-сходу країни та Криму станом на 23 червня 2014 р. склала 46,1 тис. осіб.

Кількість біженців в Україні з південно-сходу країни та Криму станом на 23 червня 2014 р. склала 46,1 тис. осіб. Про це свідчать дані Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), повідомляє прес-служба Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

"Переміщення великої кількості українського населення з Криму та південно-східних регіонів України чинить зростаючий вплив на гуманітарну ситуацію в країні в цілому. За даними УВКБ ООН, станом на 23 червня 2014 р., загальна кількість переміщених в межах України осіб склала 46,1 тис.", - йдеться в повідомленні.

За даними УВКБ ООН, з них понад 11,5 тис. - в основному кримські татари, які тікали з Криму після його приєднання до Росії, а решта 34,6 тис. - це жителі південно-східних регіонів.

При цьому, на думку управління у справах біженців, реальні цифри набагато вище, так як багато хто з переселенців не реєструються, покладаючись на допомогу родичів або друзів.

У прес-службі ПАРЄ також повідомляють, що комітет з міграції, біженців і переміщених осіб ПАРЄ сьогодні, 24 червня 2014 р., на засіданні в Страсбурзі прийняв декларацію щодо ситуації в Україні, ґрунтуючись на підсумках спільних слухань за участю представника УВКБ ООН та представника Всеукраїнської громадської організації "Союз вимушених переселенців".

У своїй декларації комітет висловив стурбованість з приводу наслідків триваючого конфлікту в Україні на гуманітарну ситуацію в країні і підкреслив необхідність більш скоординованих дій на центральному рівні, включаючи створення гармонізованих правил реєстрації та допомоги вимушеним переселенцям по всій країні.

При цьому комітет відзначив значне збільшення злочинної діяльності збройних угруповань у країні, що також чинить негативний вплив на гуманітарну ситуацію.

Нагадаємо, станом на 18 червня 2014 р. УВКБ ООН заявляв про більше 38 тис. переміщених осіб зі східних областей України і Криму.