ua en ru

Абітурієнти в 2015 р. вперше вступатимуть до вузів за принципом пріоритетності, - Міносвіти

Абітурієнти в 2015 р. вперше вступатимуть до вузів за принципом пріоритетності, - Міносвіти Фото: Інна Совсун

Зарахування абітурієнтів буде відбуватися автоматично у відповідності з пріоритетом, який абітурієнт присвоїть своєї заяві

Міністерство освіти України під час вступної кампанії в 2015 р. реалізує пілотний проект щодо вступу до вищих навчальних закладів за системою пріоритетності. Про це заявила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, передає кореспондент РБК-Україна.

"Цього року ми вперше використаємо пілотний підхід, коли абітурієнт своїм 15 заявам повинен визначити пріоритетність", - заявила Совсун.

За її словами, у цьогорічній вступній кампанії абітурієнт матиме право подати заяви максимум до п'яти вузів на три спеціальності.

Совсун пояснила, що зарахування абітурієнтів відбуватиметься автоматично відповідно до пріоритету, який абітурієнт присвоїть своїй заяві. Абітурієнту буде запропоновано лише одне бюджетне місце з обраних пріоритетів, за якими він проходить згідно з рейтингом.

Совсун зазначила, що пріоритетність діє тільки на державне замовлення на ступінь бакалавра.

Перший заступник міністра зазначила, що така система виключить можливість непрозорого набору у вузи.

Відзначимо, в Україні державне замовлення у вузах в 2015 р. скорочено на 10-12% в порівнянні з 2014 р.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України дозволило демобілізованим військовим вступити до вузу без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).