ua en ru

В Україні сьогодні починається видача нових паспортів у вигляді ID-картки

В Україні сьогодні починається видача нових паспортів у вигляді ID-картки Фото: ID-картка

ID-картки будуть отримувати всі 16-річні громадяни України, які отримують паспорт вперше

Сьогодні, 11 січня, в Україні розпочинається оформлення паспорта громадянина України у формі картки (ID-карти). Про це повідомляє прес-служба Державна міграційна служба України.

Нові паспорти у вигляді ID-картки будуть отримувати всі 16-річні громадяни України, які отримують паспорт вперше, інші українці - після прийняття Верховною Радою необхідних змін у законодавство. Для отримують паспорт вперше він буде безкоштовним. При заміні паспорта (старого зразка на новий, або при втраті) необхідно оплатити вартість бланка та адміністративні послуги.

За даними міграційний служби, паспорт у вигляді пластикової картки є самостійним документом і не завжди вимагає зчитування з нього додаткової інформації, а ті служби, яким ця інформація знадобиться, будуть забезпечені відповідними пристроями. Оскільки в ID-картки використовується безконтактна технологія зчитування інформації, вона не є новою і масово використовується в смартфонах, планшетах та інших сучасних пристроях.

В ГМС прогнозують, що повністю забезпечити громадян новими паспортами можна буде протягом 4 років.

Нагадаємо, Державна міграційна служба починає з 2016 року видачу електронних паспортів громадян України нового зразка у формі картки з електронним носієм.

Також, раніше ДМС оприлюднила документи, необхідні для отримання пластикового ID-паспорта.

"Громадяни мають згідно з порядком принести документи - це, якщо є наявний паспорт громадянина України, його фотографію приносити не треба, фотографування відбувається на місці; якщо людина ще не отримав паспорт - це свідоцтво про народження", - зазначив голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк.