ua en ru

"Нафтогаз" розглядає можливість створення газового хаба потужністю 20 млрд куб. м

"Нафтогаз" розглядає можливість створення газового хаба потужністю 20 млрд куб. м
НАК "Нафтогаз України" обговорила концепцію створення газового хаба з європейськими партнерами.

НАК "Нафтогаз України" обговорила концепцію створення газового хаба з європейськими партнерами. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАКу.

На думку голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, реалізація такого проекту дозволить значно підвищити стабільність роботи газотранспортних мереж країн Східної Європи.

"Потужність хабу, який буде вирішувати завдання балансування, зберігання, перерозподілу надходження та постачання газу між Україною і країнами ЄС, може становити близько 20 млрд. кубометрів газу в рік. Його створення здатне задовольнити потреби в балансуванні поставок багатьох європейських країн, насамперед Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, проект зможе використовувати поставки з РФ, європейського спотового ринку, Польщі та інших джерел.
"Східноєвропейський газовий хаб буде сприяти створенню загальноєвропейської гнучкої інфраструктури передачі газу, яка з'єднає Західну, Центральну, Східну Європу і країни Балтії. Також проект сприятиме поглибленню інтеграції газотранспортних мереж України та країн ЄС і посилить значення нашої країни для зміцнення енергобезпеки ЄС", - наголосили у НАКу.

Ефективним майданчиком для реалізації проекту, на думку Коболєва, може стати об'єднання "Вишеградська четвірка".

Нагадаємо, напередодні Україна і Польща підписали угоду про розширення системи газопроводів.